persveilig seminar

— donderdag 10 november 2022, 15:41 | 0 reacties, praat mee

In hoger beroep 11 jaar cel aanslag gebouw Telegraaf

© Mediahuis

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 29-jarige Bilal el H. donderdag in hoger beroep veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid en leidende rol bij de aanslag op het gebouw van De Telegraaf, ruim vier jaar geleden. Tegen El H. was vorige maand twaalf jaar celstraf geëist Laatste wijziging: 10 november 2022, 15:43

Bij de aanslag op De Telegraaf in de nacht van 26 juni 2018 werd met een gestolen bestelauto tweemaal de pui van het kantoorgebouw aan de Basisweg in Amsterdam geramd. Daarna stak de bestuurder het voertuig in brand. Niemand raakte gewond. Wel was sprake van forse schade. Vijf dagen eerder was het gebouw van Panorama bestookt met een raketwerper.

Het hof noemde de aanslag net als de rechtbank in 2020 “een doelgerichte, bewuste en professioneel voorbereide aanslag op een krant die al jarenlang schrijft over de zware en georganiseerde criminaliteit” en “een aanval op de persvrijheid”. Van de rechtbank kreeg El H. twee jaar geleden tien jaar celstraf. Het hof vond een straf van twaalf jaar in principe passend, maar haalde er een jaar af omdat El H. lang heeft moeten wachten op de behandeling van zijn zaak in hoger beroep.

Net als de rechtbank oordeelde het hof dat El H. bij de aanslag de touwtjes in handen had en die organiserende rol werd hem zwaar aangerekend. “In een democratische samenleving is persvrijheid een groot goed en deze verdachte heeft er op geen enkele manier blijk van gegeven het verwerpelijke van zijn handelen in te zien.” Het hof sprak van “een groffe en intimiderende daad, met de bedoeling angst aan te jagen”. El H. heeft betrokkenheid bij de aanslag ontkend, maar volgens het hof zo wisselend verklaard dat zijn verhaal als ongeloofwaardig terzijde is geschoven.

De politie had de 29-jarige El H. in de periode van de aanslag al op de korrel, omdat zijn naam vanaf 2017 steeds vaker opdook als kopstuk van een bende die gestolen auto’s leverde aan zware criminelen. Met El H. stonden in 2020 tien anderen terecht, van wie er destijds - deels alleen vanwege de diefstallen - acht werden veroordeeld. In de meeste gevallen werd geen hoger beroep ingesteld. Twee medeverdachten wier zaken wel bij het hof belandden, kregen donderdag 75 dagen cel voor heling van het voertuig dat bij de aanslag op De Telegraaf als vluchtauto is gebruikt.

El H. moet ruim 205.000 euro schadevergoeding betalen aan Mediahuis, uitgever van De Telegraaf. Het hof wees de ingediende schadeclaim volledig toe.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.