— donderdag 20 april 2023, 16:32 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe hoofdredactie van De Telegraaf benoemd, redactieraad zegt ‘genegeerd’ te zijn

Kamran Ullah (39) en Esther Wemmers (48) vormen de nieuwe hoofdredactie van De Telegraaf. - © Mediahuis/De Telegraaf

UPDATE Kamran Ullah (39) en Esther Wemmers (48) vormen per 1 juni de nieuwe hoofdredactie van De Telegraaf, laat uitgever Mediahuis donderdag weten. Zij volgen Paul Jansen op die de komende jaren correspondent wordt voor de krant in de VS. Beide zijn geen onbekenden van de krant. Via een uitgelekte e-mail laat de redactieraad van De Telegraaf weten niet tevreden te zijn met de benoeming. 'De directie heeft besloten onze bezwaren te negeren.' Laatste wijziging: 20 april 2023, 20:36

Kamran Ullah begon in 2013 bij De Telegraaf als eindredacteur op de videoredactie. Later was hij achtereenvolgens chef video, nieuwschef en nieuwsregisseur. Hij was betrokken bij het opzetten van de huidige audio- en videoteams. Sinds 2021 is Ullah onderdeel van de hoofdredactie als adjunct-hoofdredacteur. Hij is voornamelijk verantwoordelijk voor de digitale strategie.

Lees ook: ‘Diversiteit moet over meningen gaan’, vindt nieuwe Telegraaf-adjunct Kamran Ullah

Esther Wemmers werkt al sinds 1997 voor de krant, onder andere als nieuwschef van de internetredactie, verslaggever en als chef Verslaggeverij. Ze was deels verantwoordelijk voor de ‘premiumstrategie’ van de krant, waarbij verschillende artikelen uit de papieren krant achter de paywall zijn geplaatst.

Kamran Ullah: ‘Het is een geweldige eer en tegelijkertijd een grote verantwoordelijkheid om samen met Esther leiding te gaan geven aan de redactie van De Telegraaf. De komende tijd zullen we als redactie digitaal moeten versnellen en meer jongere doelgroepen aan ons moeten binden. Dat zullen we blijven doen met onze herkenbare journalistiek zoals onze lezer, kijker en luisteraar van ons gewend is.’

Esther Wemmers: ‘Ik kijk er enorm naar uit om samen met Kamran leiding te gaan geven aan de redactie van De Telegraaf. Nederlanders hebben meer dan ooit behoefte aan een kritisch, betrouwbaar en verdiepend nieuwsmerk. Onze journalistieke focus zal blijven liggen op het maken van scherpe, onthullende en spraakmakende nieuwsverhalen. Recht voor z’n raap en middenin de samenleving.’

Redactieraad
De krant was al een tijdje op zoek naar een nieuwe hoofdredactie, nadat Jansen besloot correspondent in de VS te worden. Kort nadat het nieuws van de benoemig op donderdagmiddag naar buiten kwam, publiceerde Mark Koster - tevens als freelancer verbonden aan Villamedia - een e-mail van de redactieraad van de krant op Twitter. De authenticiteit van de e-mail wordt door verschillende bronnen bevestigd. ‘De benoeming is tot stand gekomen, ondanks bezwaren van de redactieraad. De directie heeft besloten onze bezwaren te negeren.’ De redactieraad van de krant komt dinsdag a.s. bijeen voor een nader overleg over de benoeming.

‘De sfeer aan de Basisweg is nu om te snijden..’, schrijft Bart Mos, die jarenlang voor De Telegraaf werkte en onlangs overstapte naar het FD, op Twitter. Wat de bezwaren van de redactieraad tegen de benoeming precies zijn, is nog onduidelijk. Verschillende leden van de redactieraad van De Telegraaf willen donderdagavond geen commentaar geven.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.