Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— zondag 19 juni 2022, 10:00 | 0 reacties, praat mee

In de coulissen: Mark Koster over ‘schrijvende vrienden’

© Duco de Vries

Mark Koster laat in de rubriek 'In de coulissen' zien wat zich achter de gordijnen van het journalistieke toneel afspeelt. Laatste wijziging: 20 juni 2022, 09:31

‘Je schrijft of je hebt vrienden’, stelde W.F. Hermans al eens vast. Hermans’ stelling was theatraal geformuleerde romanciersproza, maar beschrijft wel de grondhouding die een journalist zou moeten nastreven. Een goede nieuwsbrenger zou moeten kunnen leven in permanente staat van vijandschap. Wie niet met een doodswens durft te schrijven, zal uiteindelijk verworden tot een tikkende lakei.

Het is altijd weer ontroerend om te zien hoe collega’s kronkelen als het om het aanpakken van vrienden en bekenden gaat. In mijn omgeving zag ik de worsteling van twee journalisten en je voelde hun pijn. Met Ton F. van Dijk maak ik sinds kort bij BNR een podcast over media. Ton F. is een baken van integriteit en beschikt over een excellente reputatie. De waarheid is Van Dijks beste vriend, ook als die waarheid pijnlijk is voor vriendinnen uit de media.

Van Dijk kwam erachter dat een gewaardeerde ex-collega van hem, Marjan Hammersma, niet helemaal zuiver had gehandeld bij het afhandelen van een klacht van een klokkenluider. Hammersma is secretaris-generaal van het ministerie van OCW en kreeg een hooggeplaatste omroepbestuurder op bezoek die zijn beklag deed over het NPO-bestuur. Hammersma was zelf een innige vriendin van NPO-baas Shula Rijxman, een gegeven dat de klokkenluider graag had willen weten toen hij met zijn verhaal binnenstapte.

Daarover was de media-biechter ontdaan. Van Dijk vertelde het voorval met bezwaard gemoed. ‘Ik heb hier buikpijn van’, bekende hij. Hij kende Hammersma uit zijn tijd dat hij zelf bij de NPO werkte. Hij ervoer haar als een van de weinig inhoudelijke figuren bij de publieke omroep en als een ambtenaar die zich onderscheidde door analytisch vermogen, intelligentie en betrouwbaarheid. ‘Ik zou blind een tweedehands auto van haar kopen’, typeerde Van Dijk Hammersma. Toch meldde hij de belastende feiten in de podcast.

Hij kon niet anders.

Aan de andere kant is er Yvonne Coldeweijer, de roddelkoningin van het internet. Coldeweijer bevindt zich aan het andere uiteinde van de journalistiek, maar ook bij haar gelden de wetten van Hermans. Haar juicechannel is een veel bezocht kanaal dat pikante onthullingen doet over het privéleven van de sterren. Sinds de rechter haar tot journalist heeft gekroond, worstelt de gossip-queen met haar positie. Ook zij moet zich harnassen tegen een vijandige buitenwereld.  En dat valt haar zwaar soms.

Net als Van Dijk moet Coldeweijer af en toe op haar lip bijten als ze misdragingen van sterren openbaart. Die moeten niet te dichtbij komen. Coldeweijer doet er alles aan om BN’ers te ontlopen om haar onafhankelijkheid te bewaren, vertelt ze in een gesprek met Beau Monde. Haar grootste angst is een rendez-vous met zanger André Hazes junior, een door haar veel beschimpte BN’er. ‘Ik weet dat André in real life een heel gezellige gast is, maar ik wil het niet weten. Dan kan ik niet meer juicen, snap je? Dan voel je je schuldig en breng je het niet meer.’

Heerlijk eerlijk dit. Van Dijk en Coldeweijer zijn door de ballotage. Nu wij nog. Blijf schrijven, vrienden.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.