word studentlid

— vrijdag 3 september 2021, 12:34 | 0 reacties, praat mee

‘Ik ga mezelf vastbijten in Europa’

‘Ik ga mezelf vastbijten in Europa’
Jesse Pinster - © Annette van Soest

Als het in de Nederlandse politiek of in de journalistiek over de Europese Unie gaat, dan wordt het vaak simpel gehouden, vindt Jesse Pinster (1981). Maar het Europese machtsspel is niet alleen heel erg interessant: het is essentieel dat we laten zien hoe dat werkt. Met ingang van deze maand doet Pinster dat als onderdeel van het nieuwe Bureau Brussel van Follow The Money (FTM). Laatste wijziging: 3 september 2021, 15:48

‘Europa’ is als onderwerp niet nieuw voor Pinster. Van december 2016 tot december 2020 werkte hij bij BNR Nieuwsradio als Europaverslaggever. En ook tijdens zijn half jaar bij Buitenhof liet Europa hem niet los. En andersom. “Bij mijn eerdere werk was ik veel met het nieuws over Europa bezig. Bij FTM krijg ik de tijd om ergens echt in te duiken. Ik ga mezelf helemaal vastbijten in Europa.”

Samenwerken met andere journalisten in Europa
Pinster is inmiddels verhuisd naar Brussel, waar hij samen met collega Lise Witteman verschillende onderzoeken gaat opstarten. Vanuit Nederland werkt ook Peter Teffer mee en ook andere FTM-redacteuren kunnen op afstand aanhaken. “Maar het doel is om uiteindelijk ook internationaal samen te gaan werken. Bijvoorbeeld met journalisten uit Griekenland, Spanje of Hongarije.”

Dat samenwerken ziet Pinster als een logische stap. “We zijn niet elkaars concurrenten. Iedereen schrijft nog steeds voor zijn eigen thuismarkt. We kunnen juist veel van elkaar leren en onze kennis delen. Ik ben bijvoorbeeld geen specialist wat het opvragen van Spaanse overheidsdocumenten betreft. Sterker nog: mijn Spaans is daar niet eens goed genoeg voor.”

Rechtsstaat en coronafonds
In welk dossier Pinster zich als eerste wil vastbijten weet hij nog niet. Op het moment dat Villamedia hem spreekt, is hij pas een paar dagen begonnen in Brussel. “De lijst met onderwerpen is lang. Het is nu eerst zaak om die concreter te maken en vier of vijf onderwerpen uit te kiezen om mee te beginnen.”

Twee onderwerpen waar Pinsters aandacht al wel naar uitgaat, zijn de rechtsstaat in Europa in algemene zin en het Europese coronaherstelfonds. “Dat is toch wel erg veel geld dat in hele korte tijd wordt uitgegeven. Welke richting mijn onderzoek precies op gaat, wil ik nog niet vertellen. Maar we heten natuurlijk niet voor niets Follow The Money.”

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.