word studentlid

— maandag 6 november 2023, 08:00 | 0 reacties, praat mee

IDFA kijktip (deel 4): Donga

IDFA kijktip (deel 4): Donga
Documentairemaker Donga uit Libië - © screenshot

Woensdag 8 november start het jaarlijkse International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA). In de aanloop daarvan bekeek Villamedia alvast vijf documentaires die wij als ‘aanraders’ voor journalisten zouden willen classificeren. Tot aan de start van het festival elke werkdag een kijktip. Vandaag: Donga Laatste wijziging: 6 november 2023, 12:04

Als de 19-jarige Libische Donga in 2011 de opstand tegen Khadafi begint te filmen, ziet hij de hoop op duizenden gezichten. De tijden gaan veranderen en het leven zal beter worden, lijkt de gezamenlijke overtuiging. Vol vertrouwen volgt hij met zijn camera de strijd die ontstaat.

Tien jaar later zit hij in een hotel in Istanbul, waar hij gewond terugblikt op de gewelddadige gebeurtenissen in Libië en alles wat hij in die tijd meemaakte. Hij is veranderd, van een onschuldig ventje vol branie tot een gedesillusioneerde volwassene. Die treurig opmerkt dat oorlog iets anders is dan de Hollywood-films ons voorschotelen.

Donga heeft een vriend die niet meer kan slapen. Tijdens de oorlog zat hij in een auto die in de fik vloog. Destijds kon hij ontsnappen, maar in zijn terugkerende nachtmerries lukt dat niet. Zelf houdt hij zich voor dat het met hem oké gaat. Maar als Donga op een metrostation staat en aan twee kanten metro’s voorbijrazen, voelt het alsof ze hem achterna zitten en voelt hij de angst door zijn lichaam trekken.

Zijn pijn is voelbaar, zelfs wanneer je beelden ziet van zijn nog enthousiaste jongere zelf. ‘Er waren gevolgen die we niet voorzien hadden’, zegt hij daar nu achteraf over. Donga is een indrukwekkende documentaire over wat oorlog met een getuige ervan kan doen. Onder regie van Muhammed Lamin.

Bekijk meer van

Libië IDFA Donga

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.