‘Huis-aan-huiskranten hebben het hoogste bereik’

Van alle media hebben huis-aan-huisbladen het hoogste bereik. Dat blijkt uit het onderzoek "De staat van de lokale nieuws- en informatievoorziening 2022" van het Commissariaat voor de Media dat vorige week gepresenteerd is aan de Staatssecretaris voor Cultuur en Media, Gunay Uslu.
Het is voor de eerste keer dat het gebruik van lokale informatiebronnen voor alle online en offline geconsumeerde mediakanalen in deze omvang en representatief voor alle streken in Nederland in kaart gebracht. In het onderzoek is onder andere het mediagebruik per gemeente gespecificeerd.
“De uitkomst laat zien dat lokale media een belangrijk onderdeel zijn van het leven van mensen. Een bevestiging van wat we eigenlijk al wisten”, aldus Uslu. In de afgelopen jaren zijn er veel zorgen geuit over de lokale nieuwsvoorzieningen. Volgens critici staan die ernstig onder druk. Het onderzoek biedt nu de mogelijkheid om “gebaseerd op feiten” de discussie te voeren over de stand van de lokale journalistiek en wat er nodig is om deze te versterken.
De lokale huis-aan-huiskranten hebben onder meer financiële zorgen. Staatssecretaris Uslu erkende bij het overhandigen van het onderzoek de “kostenproblematiek”, maar ziet daarin vooral een rol voor de gemeenten zelf. “Gemeenten kunnen de lokale journalistiek ondersteunen, maar kunnen geen journalistieke bron zijn.”
“Uitmuntende uitkomst”
“We zijn heel blij met uitmuntende uitkomst van dit onafhankelijke onderzoek”, zegt Dirk Bouman, directeur van Uitgeverij Verhagen, tegen huis-aan-huiskrant De Noordwijker - tevens onderdeel van dezelfde uitgeverij. We staan als uitgevers van huis-aan-huisbladen door onder andere de zeer forse stijging van de papier- en drukkosten voor grote uitdagingen. We zijn altijd een zelfvoorzienend medium gebleven, maar die staat wel onder druk. Het zou ons helpen als we hierin gesteund worden om journalistiek op peil te blijven.”
Door de respondenten van het onderzoek worden huis-aan-huisbladen gezien als de belangrijkste informatiebron, gevolgd door de regionale publieke omroepen en de regionale dagbladen. De huis-aan-huiskranten zouden bovendien ook mensen bereiken die “minder geïnteresseerd zijn in gemeentenieuws”. Het onderzoek is uitgevoerd onder 10.343 respondenten en is hiermee representatief voor heel Nederland 16+.
Praat mee