— donderdag 9 september 2021, 10:27 | 0 reacties, praat mee

Hoogste rechter Australië: uitgevers verantwoordelijk voor reacties op Facebook

Mediabedrijven in Australië zijn verantwoordelijk voor de reacties onder hun nieuwsberichten op Facebook. Op het moment dat een gebruiker een lasterlijke reactie plaatst zijn media aansprakelijk, zo heeft het hooggerechtshof in Australië geoordeeld. De verantwoordelijkheid wordt dus niet bij Facebook gelegd maar bij degene die de inhoud plaatst. Dat meldt de NOS.

Door Facebook te gebruiken maken mediabedrijven het plaatsen van reacties onder hun nieuwsberichten mogelijk. Daarmee kunnen media, zoals kranten en televisiezenders, worden gezien als uitgevers van de reacties, zegt het hof.

Volgens de uitspraak zijn mediabedrijven ook aansprakelijk als ze zich er niet bewust van zijn dat de reactie geplaatst is. Het verwijderen van haatdragende reacties heeft weinig zin, omdat de bedrijven aansprakelijk zijn vanaf het moment dat een reactie is online staat.

De uitspraak werd twee jaar geleden al gedaan door een rechtbank in de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales, maar verschillende grote mediabedrijven, waaronder News Corporation van mediamagnaat Rupert Murdoch, zijn hiertegen in hoger beroep gegaan. Het hooggerechtshof houdt de uitspraak nu dus overeind.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.