— dinsdag 23 januari 2018, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Rupert Murdoch wil geld zien van Facebook

Rupert Murdoch, eigenaar van onder meer tv-zender Fox News en zakenkrant The Wall Street Journal, vindt dat Facebook moet betalen als het platform content van nieuwsmedia wil hebben. De mediamagnaat, die al langer de mediadominantie van techbedrijven fel bekritiseert, reageert daarmee op de recente stappen die Facebook heeft genomen, meldt onder meer de NOS. Laatste wijziging: 23 januari 2018, 09:10

Bijna anderhalve week geleden kondigde Facebook aan dat het platform meer ruimte gaat geven aan berichten van vrienden en familie en dat berichten van nieuwsorganisaties en bedrijven lager in het nieuwsoverzicht komen te staan. Afgelopen vrijdag kwam daar nog bij dat het bedrijf aan gebruikers wil vragen om te beoordelen welke media betrouwbaar zijn.

Murdoch is niet overtuigd van de laatste zetten van Facebook. ‘Ik twijfel er niet aan dat Mark Zuckerberg een oprecht persoon is’, schrijft hij over de recente strategiewijziging. ‘Maar er is nog steeds te weinig transparantie en dat moeten uitgevers van nieuwsmedia zorgvuldig in de gaten houden’.

Volgens Murdoch is de tijd gekomen om het over een andere boeg te gooien. “Als Facebook uitgevers wil aanwijzen als betrouwbaar, moet het bedrijf die uitgevers betalen. Net zoals dat gebeurt bij kabelbedrijven.” De mediamagnaat beargumenteert dat nieuwsuitgevers de waarde en integriteit van het platform vergroten maar hier niets voor terugkrijgen.

‘Zulke betalingen zouden nauwelijks effect hebben op Facebooks inkomsten, maar een groot verschil maken voor uitgeverijen en journalisten’, zegt Murdoch.

CNN verzamelden reacties op de uitspraken van Murdoch. Media-deskundigen zijn van mening dat als iemand Facebook kan uitdagen het Murdoch is en dat hij een goed moment kiest nu er kritiek is op Facebook. Aan de andere kant heeft Murdoch als uitgever Facebook nodig. Andersom is dat veel minder het geval.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.