— vrijdag 17 april 2009, 09:13 | 4 reacties, praat mee

HR Ons Utrecht: “streep eronder”

Robert-Jan van der Horst, hoofdredacteur van het huis-aan-huisblad Ons Utrecht, wil het conflict met zijn krant en de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen snel achter zich laten. Wolfsen oefende zelf en via zijn woordvoerder druk uit op de uitgever van Ons Utrecht, teneinde een artikel over mogelijk ongeoorloofde woonkostendeclaraties tegen te houden. De totale oplage werd vernietigd en opnieuw afgedrukt zónder het artikel. Wolfsen kreeg stevige kritiek op zijn optreden en erkende in een spoeddebat fout te hebben gehandeld. Van der Horst accepteert die excuses: "Ik vind het goed zo." Van der Horst wil snel met Wolfsen om tafel om de verhoudingen te verbeteren. "We moeten toch weer samen verder", aldus de hoofdredacteur.

Bekijk meer van

hah

Praat mee

4 reacties

sam, 17 april 2009, 12:49

Wolfsen biedt zijn excuses aan en het is weer zand erover. Er verandert kortom helemaal niets, terwijl het onaanvaardbaar is dat een burgemeester de publicatie van een artikel weet te voorkomen, door indirect te dreigen met het stopzetten van een belangrijke inkomstenbron. Iets wat achteraf weer ontkend werd door de nieuwe burgervader. Zo kun je een heleboel impliceren, zonder dat je het zo bedoeld had. Het gedrag van Wolfsen is symptoom van de regeldriftziekte waarvan de gemeente en haar voorlichters in Utrecht last van hebben. Je mag niet kritisch zijn over de bestuurders van de stad op straffe van excommunicatie. Dit zijn subtiele mechanismen waar journalisten tegen hun zin mee akkoord moeten gaan omdat ze anders helemaal geen werk meer hebben. De quote van Ons Utrecht-hoofdredacteur Van der Horst ‘We moeten toch samen verder’ spreekt boekdelen. Hij kan niet eens iets anders vinden want dan gaat Ons Utrecht ter ziele. Maar ondertussen kalft de journalistieke vrijheid af. En weten we dat Ons Utrecht alleen maar opschrijft wat is goedgekeurd door de machthebbers. Daar gaat de onafhankelijke pers. Ik zeg: helemaal geen inzage meer in artikelen voor publicatie: afdrukken die handel en als betrokkene het er niet mee eens is, stapt hij of zij maar naar de rechter!

Eddie, 17 april 2009, 16:25

Ik stel me zo voor dat de HR na een gesprek met zijn baas (die hij in zijn hemd heeft gezet) niet anders kan dan er een punt achter zetten. Toch hoop ik vurig dat journalistiek Nederland het hier niet bij laat. Als we deze vorm van machtsmisbruik accepteren dan is onze democratie ons weinig waard.

denhaag24@gmail.com, 17 april 2009, 16:56

Oh ja er verandert wel degelijk iets. Van der Horst staat nu op de zwarte lijst en moet het voortaan met de voorlichter doen. Een slag gewonnen, maar als regionaal medium heeft Ons Utrecht de oorlog verloren. Dat krijg je als een hah blad journalist gaat spelen. Jammer voor de uitgever, volgende keer maar weer gewoon een redactie coördinator aannemen ipv HR

Joyce, 20 april 2009, 00:57

Niet alleen hah-bladen kampen met bemoeienis van de adverteerders. Ook lokale nieuwsbladen houden zich in uit angst de gemeentelijke pagina’s kwijt te raken. De echt onafhankelijke krant gaat zo ter ziele. Misschien moeten we weer terug naar het vlugschrift. Het nieuws voor de deur bij de Appie verspreiden…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.