— dinsdag 14 april 2009, 13:26 | 2 reacties, praat mee

‘Burgemeester hield h-a-h-krant tegen’

UPDATE Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht heeft de verspreiding van huis-aan-huiskrant Ons Utrecht tegengehouden. Dat zegt hoofdredacteur Robert-Jan van der Horst van het weekblad. Afgelopen vrijdag is, naar nu bekend is geworden, een editie gedrukt zonder een artikel over de - mogelijk gedeeltelijk onterechte - pensionkostenvergoeding van de burgemeester. Van der Horst en Wolfsen hebben afgelopen weekend contact gehad over het artikel. "Wolfsen heeft blijkbaar contact gehad met onze uitgever Uitgeverij Holland Combinatie. Zij hebben zonder mijn medeweten opdracht gegeven 120.000 nieuwe exemplaren van Ons Utrecht laten drukken zonder het bewuste artikel." Van der Horst vindt dat de persvrijheid ernstig is geschaad. De SP Utrecht heeft een spoeddebat aangevraagd over het tegenhouden van het artikel. Wolfsen stelt via het ANP de verspreiding van Ons Utrecht niet te hebben willen tegenhouden. "Hij heeft gevraagd of de publicatie van een artikel over zijn pensionkostenvergoeding een week uitgesteld zou kunnen worden'', zegt zijn woordvoerster.

De burgemeester geeft om 17.00 uur een persconferentie over de kwestie, meldt RTV Utrecht.

De NVJ onderschrijft de opvatting van de hoofdredacteur. ‘Als dit klopt, valt hier weinig in relativerende zin over te zeggen. Dit kan echt niet’, aldus secretaris Marc Visch.

De NVJ bekijkt ook of de uitgever de fout in is gegaan door zonder de hoofdredacteur te raadplegen het artikel te verwijderen. Visch: ‘Als het redactiestatuut is geschonden, dan is dat een zaak op zich.’

Meer bij onder meer De Pers.

Bekijk meer van

hah

Praat mee

2 reacties

Adrie Boxmeer, 15 april 2009, 09:05

Aleid Wolfsen toont zich hier weer een echte PvdA-regent, maar toch ook vooral een hele domme bestuurder. Want als het artikel gewoon was gepubliceerd (wat overigens op internet inmiddels toch gebeurd is) dan was de hele zaak waarschijnlijk een storm in een glas water gebleken. Dankzij de actie van Wolfsen is het een echte affaire geworden.
Echter, wat tot nu door de meeste journalisten niet is genoemd en net zo interessant is, is het feit dat een hoofdredacteur door zijn directeur wordt gebruskeerd. Die twee hebben een probleem, lijkt me. Als de hoofdredacteur zijn stevige woorden echt geloofwaardig wil laten zijn dan past hem maar één maatregel: opstappen. Eens kijken of de grote woorden worden gevolgd door grote daden.

Henk Boom, 15 april 2009, 09:50

Zelden een artikel gelezen waarin hoor en wederhoor zo keurig is toegepast. Precies zoals Henri Knap ons dat vroeger heeft geleerd. Knap zou alleen uit zijn dak zijn gegaan over die ene taalfout in de zin: ‘Dat leidt geen enkele twijfel’. Maar ja, wie wil leiden, moet lijden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.