persveilig seminar

— dinsdag 8 oktober 2019, 14:35 | 0 reacties, praat mee

Hongarije in de fout met weren van journalist bij asielzoekerscentrum

Het Hongaarse asielzoekerscentrum in Debrecen was 2015 toneel van rellen, vanwege de barre leefomstandigheden | AFP

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat de Hongaarse autoriteiten in 2015 ten onrechte een journalist hebben geweerd bij een asielzoekerscentrum, waar hij een reportage over wilde maken. De weigering schond zijn vrijheid van meningsuiting, zoals vastgelegd in Artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Laatste wijziging: 8 oktober 2019, 15:31

Illés Szurovecz wilde in 2015 een asielzoekerscentrum in het stadje Debrecen bezoeken, om te schrijven over de leefomstandigheden daar. In 2015 had Hongarije te maken met een influx van asielzoekers. De leefomstandigheden in het betreffende centrum zouden volgens Europees onderzoek inhumaan zijn.

De journalist werd door het centrum doorverwezen naar de Hongaarse immigratiedienst. Die weigerde het verzoek om toegang, omdat media-aandacht een privacy-inbreuk zou opleveren en daarmee een te zware belasting voor vluchtelingen die in eigen land werden vervolgd en daar mogelijk nog familie hebben.

De journalist ging in beroep tegen de afwijzing, die in november 2015 echter werd bekrachtigd door een rechtbank in Boedapest. De zaak ging naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, dat nu oordeelt dat de weigering het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens schond.

De journalist had bovendien beloofd niemand te fotograferen zonder toestemming vooraf en deze indien nodig ook schriftelijk vast te leggen. “De immigratiedienst heeft deze argumentatie klaarblijkelijk niet meegewogen”, aldus het vandaag gepubliceerde oordeel. De zorg voor het effect van journalistiek onderzoek op de levens in het centrum was wel relevant, maar onvoldoende om de vrijheid van meningsuiting van de journalist te schenden, stelt het Hof.

Hongarije werd ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding, begroot op 2625 euro.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.