Hongarije in de fout met weren van journalist bij asielzoekerscentrum

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat de Hongaarse autoriteiten in 2015 ten onrechte een journalist hebben geweerd bij een asielzoekerscentrum, waar hij een reportage over wilde maken. De weigering schond zijn vrijheid van meningsuiting, zoals vastgelegd in Artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Illés Szurovecz wilde in 2015 een asielzoekerscentrum in het stadje Debrecen bezoeken, om te schrijven over de leefomstandigheden daar. In 2015 had Hongarije te maken met een influx van asielzoekers. De leefomstandigheden in het betreffende centrum zouden volgens Europees onderzoek inhumaan zijn.
De journalist werd door het centrum doorverwezen naar de Hongaarse immigratiedienst. Die weigerde het verzoek om toegang, omdat media-aandacht een privacy-inbreuk zou opleveren en daarmee een te zware belasting voor vluchtelingen die in eigen land werden vervolgd en daar mogelijk nog familie hebben.
De journalist ging in beroep tegen de afwijzing, die in november 2015 echter werd bekrachtigd door een rechtbank in Boedapest. De zaak ging naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, dat nu oordeelt dat de weigering het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens schond.
De journalist had bovendien beloofd niemand te fotograferen zonder toestemming vooraf en deze indien nodig ook schriftelijk vast te leggen. “De immigratiedienst heeft deze argumentatie klaarblijkelijk niet meegewogen”, aldus het vandaag gepubliceerde oordeel. De zorg voor het effect van journalistiek onderzoek op de levens in het centrum was wel relevant, maar onvoldoende om de vrijheid van meningsuiting van de journalist te schenden, stelt het Hof.
Hongarije werd ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding, begroot op 2625 euro.
Praat mee