— dinsdag 29 juli 2014, 09:04

RTL getroffen door Hongaarse maatregel

Hongarije heeft zonder noemenswaardige debat of overleg eeen nieuwe mediabelastingmaatregel ingevoerd die een gevaar voor de persvrijheid en de mediaverscheidenheid in Hongarije vormt. Dat meldt Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda). In een opiniestuk op haar website en in een Hongaarse krant schrijft ze dat het ogenschijnlijk een belasting op reclame is om inkomsten te genereren, maar "in feite treft de maatregel één enkel mediabedrijf onevenredig hard. Uit eigen berekeningen van RTL blijkt dat zij het enige bedrijf zijn dat met het hoogste tarief van de belasting zou worden geconfronteerd." Kroes concludeert daarom dat de belasting eigenlijk maar één doel heeft: het verjagen van de Luxemburgse mediagroep RTL, omdat de zender niet de lijn van de regeringspartij volgt. Het is niet de eerste keer dat Hongarije en de Europese Commissie botsen over het beknotten van de persvrijheid. In 2011 is er maanden overleg geweest om een door Hongarije ingevoerde repressieve mediawet aan te passen. Meer bij ANP via de Volkskrant

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.