word studentlid

— vrijdag 28 januari 2022, 15:25 | 0 reacties, praat mee

Hongaarse journalisten klagen regering aan vanwege spionage met Pegasus-software

Hongaarse journalisten klagen regering aan vanwege spionage met Pegasus-software
© Joel Saget / AFP

Zes Hongaarse journalisten die het doelwit waren van de spionagesoftware Pegasus zijn van plan juridische stappen te ondernemen tegen de Hongaarse regering en producent van de software, het Israëlische bedrijf NSO. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Laatste wijziging: 28 januari 2022, 16:17

Afgelopen zomer onthulden een consortium van internationale media dat spyware van de NSO Group wordt gebruikt om wereldwijd journalisten, mensenrechtenactivisten en advocaten te hacken. Uit forensische analyse van mobiele apparaten bleek ook dat een aantal journalisten in Hongarije het doelwit waren van Pegasus.

Met de spyware kan de controle van een mobiel apparaat van een doelwit worden overgenomen en op die manier wordt de toegang verkregen tot alle gegevens, inclusief versleutelde berichten-apps, en kan de audio- of video-opname worden ingeschakeld. Het is volgens NSO alleen bedoeld voor gebruik tegen terroristen en zware criminelen, maar het Pegasus-Project onthulde dat Hongarije een van de vele landen bleek te zijn waar de spionagesoftware is misbruikt.

Destijds wees de Hongaarse regering vragen ​​of ze Pegasus hadden gebruikt om personen te bespioneren af en weigerden ze te antwoorden op de vraag of ze de spyware hadden gekocht. In november erkende een hoge regeringsfunctionaris echter voor het eerst dat Hongarije Pegasus inderdaad had aangeschaft.

Nu heeft de mensenrechtenorganisatie Hongaarse Unie voor Burgerlijke Vrijheden (HCLU) aangekondigd dat het juridische stappen zal ondernemen namens Brigitta Csikász, Dávid Dercsényi, Dániel Németh en Szabolcs Panyi, allemaal journalisten en Adrien Beauduin, een Belgisch-Canadese doctoraatsstudent en activist; en een zesde persoon die om anonimiteit verzocht. Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

Pegasus NSO Group Hongarije

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.