mgm nvj maart

— vrijdag 1 oktober 2021, 08:50 | 0 reacties, praat mee

Honderd jaar de Volkskrant: eerste dagblad-editie verscheen op 1 oktober 1921

Honderd jaar de Volkskrant: eerste dagblad-editie verscheen op 1 oktober 1921

De Volkskrant viert vrijdag zijn honderdjarige bestaan als dagblad. Op 1 oktober 1921 verscheen de krant voor het eerst als dagelijks nieuwsblad. De naam bestond toen al een tijdje: de Volkskrant verscheen op 2 oktober 1919 voor het eerst als weekblad. Vanaf januari 1920 verscheen de titel om de dag. Laatste wijziging: 1 oktober 2021, 17:23

“Het dagblad van de Volkskrant moge er misschien een beetje onverhoeds zijn, niemand zal beweren of meenen dat het te vroeg gekomen is”, aldus de voorpagina van die eerste dagbladeditie. “Het verschijnen van de Volkskrant als dagblad valt in een moeilijken, veelbewogen, maar tevens gewichtigen tijd, — een tijd van allerlei mogelijkheden en van veel strijd. Bij dezen strijd zal men de Volkskrant op haar post vinden en zal zij als dagblad te beter haar grote taak kunnen vervullen.”

In de editie van vrijdag blikt verslaggever en columnist Toine Heijmans terug op die honderd jaar als dagblad, waarin hij op zoek gaat naar de ziel van de krant. “Alles verandert en de kern blijft, dat leer je met de tijd,” schrijft Heijmans, tevens voorzitter van de redactieraad, “maar die kern is vaak bedolven onder dagelijkse beslommeringen.”

De Volkskrant begon volgens Heijmans vanuit strijd. “Ze is ‘de vlag van ons leger’, staat op de allereerste voorpagina.” In eerste instantie richtte de krant zich op katholieke arbeiders en later op de linkse, ontzuilde generatie. “Daarna liet de krant haar geschiedenis los, werd meerstemmiger, lichter van toon, kleurrijker, neoliberaler zelfs.”

“Ooit de krant van Lücker en Romme, later van Opland en Blokker, nu van Sitalsing en Righton – is samenvallen met de tijd niet het eerste geheim van honderd worden?”, aldus demissionair minister-president Mark Rutte in het essay van Heijmans. De Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen: “De Volkskrant is door de jaren heen ook dichter bij de lezer gaan staan, het geheven vingertje is ­ingeruild voor een ruimere blik, waarbij plek is voor verschillende maatschappelijke geluiden. Dat staat nu met oprukkend woke-activisme in de kolommen wel onder druk.”

Heijmans omschrijft de Volkskrant als een plek waar al honderd jaar in vrijheid de wereld kan worden verbeeld, “niet gehinderd door politieke macht, angst, vooroordelen, geld of opportunisme.” Hij vervolgt: “Zolang wij willen weten hoe het zit, waar het gebeurt, zolang wij erbij willen zijn omdat we geloven dat het belangrijk is, blijft de ziel van onze krant bestaan. De ziel van de Volkskrant, dat zijn wij.”

Lees ook: 1 oktober 1921: Een bescheideni begin voor wat komen gaat (de Volkskrant)

Bekijk de eerste dagbladeditie van de Volkskrant in Delpher.

Bekijk meer van

Volkskrant

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.