banner festival 23

— donderdag 18 november 2010, 11:45 | 0 reacties, praat mee

Hofmaarschalk

Herman Liebaers is overleden, 91 jaar oud. Dat zegt u niks, maar Liebaers was jarenlang hofmaarschalk van koning Boudewijn. Als vrijmetselaar in een diep katholiek vorstenhuis was dat niet evident. Je zal het maar meemaken als overtuigd atheïst dat zowat de hele koninklijke familie ‘in tongen’ begint te spreken wanneer de Heilige Geest neerdaalt tijdens een charismatische gebedsdienst ten paleize.

Laatste wijziging: 18 november 2010, 12:49

Dat bleek ook toen ik hem twintig jaar geleden interviewde. Aanleiding waren de omstreden plannen van de Franse president Mitterrand voor zijn futuristische ‘Grande Bibliothèque’ aan de oevers van de Seine, want Liebaers was ook ooit hoofdconservator van de Belgische Koninklijke Bibliotheek. Hij vond dat maar onzin, die torens in de vorm van opengeslagen boeken. Boeken en documenten dienden voor hem in kelders te zitten, beschermd tegen licht en atmosfeer.

Maar het gesprek kabbelde verder en bijna ongevraagd gaf hij ook ongezouten zijn mening over de te grote katholieke invloedssfeer in het koninklijk paleis, de Raspoetin-rol van de ook al diep katholieke kabinetschef daarin, en vooral over de intellectuele capaciteiten van kroonprins Filip. ‘Hij kan het niet, hé’, werd meteen ook de titel van het interview en is tot vandaag het meest geciteerde zinnetje over de man, die mede door dat zinnetje, twintig jaar later nog steeds kroonprins en geen koning is. Liebaers zei voor het eerst wat de hele Wetstraat dacht, en dat was ook een van de redenen dat Boudewijn werd opgevolgd door zijn broer Albert, terwijl het geruchtencircuit eerder wou dat het Filip zou zijn geworden. Maar daar stak de verzamelde politieke klasse van het land een stokje voor, waarmee ze Liebaers impliciet gelijk gaven.

Herman Liebaers heeft het geweten: hij werd prompt een sociale paria, want het Hof en alle edelen en notabelen schrapten hem genadeloos van hun adressenlijsten voor iedere mondaine bijeenkomst. De man die als hofmaarschalk en dus protocolchef jarenlang zelf recepties had georganiseerd, werd er nu van buitengesloten. Want zoiets mocht je hooguit denken over een kroonprins, maar nooit zeggen.

Tot vandaag vraag ik me af waarom hij het toch deed. Want het bandje draaide – ik had zelfs een teken gegeven – en op geen enkel ogenblik zei hij om het even af te zetten, nooit zei hij dat wat hij vertelde off the record was. En zelfs ik, een jong en beginnend journalist, wist dat ik op dat ogenblik een van de stukken van het jaar te pakken had, met een man die een grens overstak die nooit eerder was doorbroken. Waarom wist hij dat dan niet?

Ik weet het nog steeds niet, ik kan alleen maar vermoeden dat hij uit een generatie stamde waarin roddelen over het koningshuis mocht, maar waarin iedereen de ongeschreven code kende en respecteerde dat het daarbij bleef. Een jonge journalist, die alleen de begrippen on en off begreep, en die ongeschreven code niet kende, heeft daar waarschijnlijk ook als eerste een grens overschreden.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.