Snoeihard
Columnist Yves Desmet is hoofdredacteur van De Morgen
Bij de collega’s van De Telegraaf vrezen ze voor meer dan 200 banen. Ze zijn niet alleen. Le Monde gaat diep in het rood, net als de Britse quality papers. The Guardian, The Times, The Independent en The Financial Times lijden fors verlies. In de Verenigde Staten schurken The Los Angeles Times en The Chicago Sun tegen het bankroet aan. Het zijn de eersten in wat wel eens een zeer lange en wereldwijde rij zou kunnen worden.
En in Vlaanderen gaat het niet beter: de openbare omroep en de directies van Corelio – uitgever van De Standaard – en De Persgroep – uitgever van De Morgen – hebben drastische herstructureringen aangekondigd, waarbij ook een paar honderd banen zullen sneuvelen.
We hebben dat te danken aan een economie die verschroeiend snel vertraagt, en waarbij de advertentiebudgetten de eerste post zijn die sneuvelt op het altaar van de recessie. En die hebben we weer te danken aan de leuke jongens en meisjes van de hefboomfondsen – bij de Volkskrant weten ze daar alles van – die met hun casinokapitalisme de banken konden verleiden, en waarvan we nu de prijs betalen.
De advertentieportefeuilles stromen leeg en de uitgevers zitten met de handen in het haar. Alternatieven lijken niet meteen voorhanden. Zolang de crisis aanhoudt, zal de buikriem worden aangehaald. Dat is dubbel jammer, omdat aan de andere kant de lezersmarkt net aangroeit. De Vlaamse openbare omroep heeft nooit eerder een hoger marktaandeel gehad, en de oplages van De Standaard en De Morgen zitten al jarenlang onafgebroken in de lift. Maar de meerinkomsten daarvan wegen niet op tegen de verliezen op de advertentiemarkt.
Redacties komen daarmee in een bijna onmogelijke en schizofrene positie: ze moeten besparen op mankracht en expertise, net de reden waarom ze de afgelopen jaren hun oplages zagen stijgen.
Er zit weinig anders op dan de storm zien door te komen, en te blijven geloven in je core-business: dat er steeds een markt voor kwaliteitsinformatie zal zijn, ook al moet je nu even door een behoorlijke dip. Ooit wordt het weer beter, ooit gaan we weer kunnen aanwerven, maar ondertussen zal op de Vlaamse redacties de jaarwisseling niet uitbundig gevierd worden.
Praat mee
1 reactie
denhaag24@gmail.com, 11 januari 2009, 23:39
Even een vraagje.
Hoeveel was die groei in de afgelopen jaren nou precies en hoe verhoud die groei zich tot de daling van zeg de laatste 10 jaren. Belangrijker was deze groei proportioneel aan de groei van het aantal afgiftepunten of bleef dit daarbij achter. Tenslotte staat het vast dat de groei te danken is aan de redactionele kwaliteit of zijn er andere ontwikkelingen op marketing, prijs of distributie gebied geweest die hier mogelijk aan konden bijdragen. Misschien gewoon intensiever geworven, omdat proefabonnementen ook meetellen in de oplage.
Grappig dat als je dit bekijkt en uitrekent je denkt dat er een markt voor kwaliteitsjournalistiek is. Ik zou eerder zeggen een markt voor klok en iets met lepel markt