word actief nvj klein

— dinsdag 19 oktober 2021, 10:47 | 0 reacties, praat mee

Hof voor mensenrechten veroordeelt Colombia na groepsverkrachting dagbladverslaggever

Jineth Bedoya | ANP

Het Corte Interamericana de Derechos Humanos (CIDH), een internationaal gerechtshof voor mensenrechten, houdt Colombia verantwoordelijk voor een groepsverkrachting van dagbladverslaggever Jineth Bedoya, op 25 mei 2000. De CIDH stelt dat de groep mannen die haar verkrachtten vanuit de toenmalige Colombiaanse overheid werden aangestuurd. Laatste wijziging: 19 oktober 2021, 10:56

Bedoya werkt voor dagblad El Espectador en onderzocht mogelijke wapensmokkel door overheidsfunctionarissen en een paramilitaire groepering. Ze kreeg in mei 2000 de gelegenheid een leider van de groepering te spreken in de La Modela-gevangenis. Bedoya vermoedde onraad en nam twee collega’s van de krant mee.

Ze werd bij aankomst bij La Modela echter van haar collega’s gescheiden, verdoofd en daarna door drie mannen ontvoerd. Zij werkten voor de leider van weer een andere paramilitaire groepering. Ze reden haar naar een afgelegen veld waar meer mannen waren verzameld. Bedoya werd urenlang verkracht, waarbij de journalist werd toegevoegd op te letten want “dit is een boodschap aan de pers in Colombia”.

In 2016 schreef Bedoya in het Engels over wat haar - 26 jaar oud - was overkomen, in het stuk The Sadness of May the 25th voor persvrijheidsorganisatie CPJ.

Ze werd uiteindelijk langs de kant van de weg gedumpt. Ze besteedde bijna twee decennia aan het najagen van recht, waar de Colombiaanse regering regelmatig naliet zelf onderzoek te doen. Persvrijheidsorganisatie Fundación Para La Libertad de Prense (FLIP) noemt het CIDH-oordeel historisch, omdat daarin voor het eerst het middel van seksueel geweld wordt genoemd om een journaliste het zwijgen op te leggen.

CIDH stelt dat seksueel geweld tegen vrouwen “wijdverbreid en systematisch” werd ingezet tijdens het Colombiaanse geweld tussen overheid en paramilitaire groeperingen. Er vielen de afgelopen decennia honderdduizenden doden bij die strijd.

Bedoya schreef in 2016 dat ze vertrek uit Colombia of zelfdoding overwoog. Ze besloot voor geen van die twee opties te gaan, maar te strijden voor haar recht. De drie mannen die haar bij La Modela indertijd ontvoerden zijn veroordeeld voor hun aandeel. Wie hun opdrachtgevers waren, is nog altijd niet opgehelderd.

Het Hof stelt dat de aanval op Bedoya niet kan zijn uitgevoerd zonder medewerking, toestemming of minstens bewuste afzijdigheid door de Colombiaanse Staat. De CIDH wijst verder op het gebrek aan bescherming voor mensenrechtenstrijders, sociale leiders en journalisten in het land.  President Iván Duque liet weten de uitspraak volledig te zullen volgen.

Bekijk meer van

Jineth Bedoya Colombia

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.