data als kans

— vrijdag 26 april 2019, 09:18 | 1 reactie, praat mee

Hof: geen dienstverband tussen chefkok Den Blijker en RTL

Foto: ANP / Koen Suyk

Chefkok Herman den Blijker is niet in dienst van RTL, maar zelfstandig ondernemer. Dat heeft het hof in Arnhem bepaald, nadat de rechter in juni al tot hetzelfde oordeel kwam, meldt De Telegraaf. De Belastingdienst is van mening dat Den Blijker geen zelfstandig ondernemer is, maar in dienst bij RTL. Daarom zou RTL premies verschuldigd zijn aan de Belastingdienst. Als gevolg van de uitspraak hoeft RTL geen achterstallige premies aan de Belastingdienst te betalen. Laatste wijziging: 26 april 2019, 10:16

Een belangrijk criterium waaraan zelfstandig ondernemerschap binnen de wet getoetst wordt, is of er een gezagsverhouding is tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer. De rechter oordeelde in juni al dat dat niet zo is. RTL geeft Den Blijker dan wel opdracht op een bepaalde tijd op een bepaalde locatie te zijn voor opnames, maar de chefkok had de vrijheid zelf de inhoud van zijn programma te bepalen.

Ook een ander bezwaar van de Belastingdienst wees de rechter van de hand: Den Blijker mag van RTL weliswaar niet voor andere omroepen werken, maar de omroep eist geen exclusiviteit. Dat de chefkok 26 procent van zijn inkomen haalt uit het werk voor RTL staaft dat. Bij het hof in Arnhem gaf Den Blijker zelf uitleg over zijn werk en de totstandkoming van zijn programma’s, waarop het hof besloot de uitspraak uit juni onveranderd te laten.

De uitspraak van het hof kan van belang zijn voor freelance journalisten en andere makers, die regelmatig bij een omroep of ander medium werken. Zij lopen het risico dat hun werk door de Belastingdienst gezien wordt als verkapt dienstverband. Wanneer de wet Deregulering Arbeidsrelatie volgend jaar in werking treedt, kan dat freelancers en hun opdrachtgevers op naheffingen komen te staan. De zaak tussen RTL en de Belastingdienst schept een precedent voor toekomstige zaken. Meer bij NU.nl

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Griselda Visser Molemans, 26 april 2019, 14:28

De rechtszaak van Herman den Blijker kent zelf een precedent: in 2003 heb ik, gesteund door de NVJ, bij de Belastingrechter in Amsterdam een zaak aangespannen inzake mijn zelfstandig ondernemerschap. En gewonnen. Er ligt dus al zestien jaar jurisprudentie voor ondernemers in de media. En een shout-out naar juriste Petra Oudhoff.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.