mgm nvj maart

— maandag 22 november 2021, 08:56 | 0 reacties, praat mee

Hoe om te gaan met Forum voor Democratie?

Hoe om te gaan met Forum voor Democratie?
© Inter Visual Studio

De dreigende taal van Forum voor Democratie in de Tweede Kamer vorige week zorgt voor dilemma's bij de media. Want wat moeten de media doen? Negeren of benoemen? Uitnodigen of buitensluiten? NRC deed een rondgang langs Nederlandse redacties en deskundigen. En de Volkskrant kijkt over de landsgrenzen om te zien hoe het daar gaat. In de Waalse media wordt helemaal nooit met rechts-radicale politici gesproken. Laatste wijziging: 22 november 2021, 12:29

Een dergelijk cordon sanitaire,  waarbij het politieke debat gevrijwaard dient te blijven van extreem-rechtse uitingen, is in Nederland niet haalbaar, stelt politicologe Léonie de Jonge van de Rijksuniversiteit Groningen, die onderzoek deed naar cordons sanitaires in Wallonië en Luxemburg in NRC. “Dat werkt alleen als een partij net aan het opkomen is.”

De Jonge ziet wel een verschuiving. “Sinds de moord op Pim Fortuyn was de lijn: alles en iedereen moet gehoord worden. En nu zie je voor het eerst dat media zeggen: ho, maar dit gaat te ver. Er is kennelijk tóch een lijn die je niet over mag, als populist. Blijkbaar is dat: bedreigingen.”

Maar media worstelen. De uitspraken van FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen die deed tegen D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: “uw tijd komt nog wel, want er komen tribunalen”, worden in ieder geval niet genegeerd, al is de aandacht voor de woordenwisseling bij elk medium anders. Op1-presentator Charles Groenhuijsen liet toen weten geen Forum voor Democratie-politici aan tafel uit te nodigen.

Het NOS Journaal kreeg het op de dag zelf niet rond om een breder getrokken item erover te maken voor het acht uur Journaal, maar online, in het late journaal en op Teletekst was er wel aandacht voor.

Bij de Telegraaf werd daags na het incident slechts in een tweekolommer bericht over de kwestie. “Alles is voorbedachte rade, het is allemaal tactiek. Zo moet je er voortdurend naar kijken”, zegt commentator Wouter de Winther daarover.

Journalist Chris Aalberts, die Baudet al enkelen jaren volgt verwijt media dat ze de partij niet veel meer onder een vergrootglas leggen. “Je kon twee jaar geleden al zien dat Baudet een extremist is die er niet voor terugdeinst om allemaal mensen te intimideren. Om dat door te hebben moest je denk ik vaker in die zaaltjes zijn en minder op het Binnenhof. Want op het Binnenhof gedroegen ze zich, tot afgelopen woensdag, wat netter.”

In de Waalse media wordt helemaal nooit met rechts-radicale politici gesproken, schrijft de Volkskrant. Léonie de Jonge is ervan overtuigd dat vooral het strikte mediacordon de opkomst van extreemrechts tegenhoudt. “Rechtse partijen krijgen hun thema’s niet op de agenda - het gaat tijdens de verkiezingen in Wallonië nooit over zaken als migratie of veiligheid. Zij krijgen geen legitimering van de media, en het is moeilijk om voet aan de grond te krijgen als mensen niet weten wie je bent, of waar je voor staat.”

Maar ook het feit dat het rechtse aanbod in Wallonië erg pover is, speelt mee, zegt politicoloog en Wallonië-kenner Dave Sinardet (Vrije Universiteit Brussel). “Er is nooit een charismatische figuur opgestaan zoals Filip De Winter of Pim Fortuyn.”

Er is ook geen gebrek aan voedingsbodem. De Franstalige dorpen zijn het verlies van de zware industrie nog steeds niet te boven gekomen, en de werkloosheid is groot. Veel plaatsen zijn verpauperd, winkels zijn verdwenen, en het openbaar vervoer is afgebouwd. Dit is dan ook het gebied waar inwoners in 2019 in gele hesjes de straat opgingen om aandacht te eisen voor hun problemen.

Toch vestigt de Waal bij de stembus zijn hoop op de socialisten, net als zijn vader en grootvader dat deden. En als hij een proteststem uitbrengt, is dat op een extreemlinkse partij.

Lees ook:
Frits van Exter liet vorig jaar ook zijn licht schijnen over Thierry Baudet: Wat we over Baudet niet te horen kregen

Bekijk meer van

Forum voor Democratie

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.