training eu starters

— dinsdag 30 november 2021, 09:30 | 0 reacties, praat mee

Hoe China een tennisster censureert

De Chinese tennisster Peng Shuai heeft 21 november een videogesprek gehad met IOC-voorzitter Thomas Bach waarin ze hem vertelde dat ze veilig en gezond was. Internationaal is er toenemende bezorgdheid over haar welzijn. - © IOC

De BBC heeft in beeld gebracht hoe de Chinese censuur werkt. De Britse publieke omroep onderzocht de zaak van de Chinese tennisster Peng Shuai. Sinds zij begin november op de sociale netwerksite Weibo naar buiten kwam met beschuldigingen over seksueel misbruik door de voormalig vicepremier Zhang Gaoli verdwenen haar berichten en is onduidelijk hoe het precies met haar gaat.

De BBC maakte met behulp van de Wayback Machine, een digitaal archief van het internet, een tijdlijn van de gebeurtenissen en kon op die manier een reconstructie maken van alle technieken die China gebruikt om de tennisster te censureren. Zo werd het eerste bericht dat Peng Shuai plaatste over het vermeende misbruik binnen een uur na plaatsing gewist en bleken nog zes andere posts verwijderd te zijn. Ook was het voor mensen ineens onmogelijk op te reageren op de berichten en waren bepaalde zoekresultaten tijdelijk geblokkeerd.

Ook berichten over de tennisster worden verwijderd. Pogingen van Weibo-gebruikers om de zoektermen te omzeilen met creatieve oplossingen worden ook verwijderd. Ook bij andere zoekmachines worden zoektermen geblokkeerd.

Wat wel wordt getoond aan tekst of beeldmateriaal van Peng Shuai kwam naar buiten via een aan de Chinese overheid gelieerde mediaorganisatie. De tennisster was te zien op video nadat de internationale gemeenschap zich afvroeg waar ze was gebleven. Ze lieten haar zien terwijl ze bij andere mensen was. Volgens critici zijn het allemaal toneelstukjes die worden opgevoerd. De beelden nemen de zorgen over Peng Shuai in ieder geval niet weg.

China praat niet graag over deze kwestie, maar de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde deze week op een persconferentie dat de kwestie niet “opzettelijk en kwaadwillig” opgehitst of “gepolitiseerd” moet worden.

Bekijk meer van

Peng Shuai China BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.