Hoe China een tennisster censureert

De BBC heeft in beeld gebracht hoe de Chinese censuur werkt. De Britse publieke omroep onderzocht de zaak van de Chinese tennisster Peng Shuai. Sinds zij begin november op de sociale netwerksite Weibo naar buiten kwam met beschuldigingen over seksueel misbruik door de voormalig vicepremier Zhang Gaoli verdwenen haar berichten en is onduidelijk hoe het precies met haar gaat.
De BBC maakte met behulp van de Wayback Machine, een digitaal archief van het internet, een tijdlijn van de gebeurtenissen en kon op die manier een reconstructie maken van alle technieken die China gebruikt om de tennisster te censureren. Zo werd het eerste bericht dat Peng Shuai plaatste over het vermeende misbruik binnen een uur na plaatsing gewist en bleken nog zes andere posts verwijderd te zijn. Ook was het voor mensen ineens onmogelijk op te reageren op de berichten en waren bepaalde zoekresultaten tijdelijk geblokkeerd.
Ook berichten over de tennisster worden verwijderd. Pogingen van Weibo-gebruikers om de zoektermen te omzeilen met creatieve oplossingen worden ook verwijderd. Ook bij andere zoekmachines worden zoektermen geblokkeerd.
Wat wel wordt getoond aan tekst of beeldmateriaal van Peng Shuai kwam naar buiten via een aan de Chinese overheid gelieerde mediaorganisatie. De tennisster was te zien op video nadat de internationale gemeenschap zich afvroeg waar ze was gebleven. Ze lieten haar zien terwijl ze bij andere mensen was. Volgens critici zijn het allemaal toneelstukjes die worden opgevoerd. De beelden nemen de zorgen over Peng Shuai in ieder geval niet weg.
China praat niet graag over deze kwestie, maar de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde deze week op een persconferentie dat de kwestie niet “opzettelijk en kwaadwillig” opgehitst of “gepolitiseerd” moet worden.
Praat mee