PersVeilig

— donderdag 14 mei 2009, 14:40 | 8 reacties, praat mee

Hilversum beloont nog (ruim) boven norm

Nu diverse omroepen hun jaarverslagen hebben gepresenteerd, laait de discussie over vergoedingen weer op. Nadat eerder al bleek dat de VARA de kroon spant met 'Presentator 5' (goed voor ruim 417.796 euro op jaarbasis), blijkt ook BNN goed te betalen: presentator en directeur Patrick Lodiers ontvangt 323.000 euro (260.000 voor zijn werk als presentator en 63.000 voor het voorzitterschap). AVRO, NPS, VPRO en MAX betalen niemand boven de zogenoemde 'Balkenende-norm' van 181.000 euro. EO-presentator Andries Knevel verdient boven de norm, maar zou dat op eigen initiatief tot onder de norm laten brengen. SP-Kamerlid Jasper van Dijk hekelt de hoge salarissen en stelt voor dat mediaminister Plasterk elke cent boven de norm terughaalt. "Het geld is bedoeld voor programma's, niet voor de verrijking van een klein groepje presentatoren", zegt Van Dijk in De Telegraaf. Binnen de publieke omroep moet uiteindelijk een 'beloningscode' actief worden. Het exacte moment waarop die in werking treedt, is nog niet bekend. Laatste wijziging: 15 mei 2009, 11:04

Bekijk meer van

NPO

Praat mee

8 reacties

M.E Putto, 14 mei 2009, 15:25

Extraordinaire bezoldigingen inderdaad voor een Lodiers bijvoorbeeld.
Verlinde, weliswaar bij de commerc. broeders schuift bijna een miljoen het jaar.
De dichotomie uniciteit/honorering zou eens wat meer gekanaliseerd moeten worden.

rob, 14 mei 2009, 16:30

Ik ben zelf cameraman onze prijzen worden steedts lager en het moet steedts meer voor minder de trend bij zogenaamde directeuren en presentatoren schaamteloose graaier lodiers is dat nou bnn rot toch up met je gezemel

Rob, 14 mei 2009, 19:46

Het is opvallend dat nog geen enkele journalist echt in die VARA salarissen is gedoken. Uit angst voor de Telegraaf is de VARA druk bezig geweest met BV-constructies, waarbij bijv. Paul de Leeuw niet alleen een salaris ontvangt maar ook nog een aanzienlijk bedrag via een factuur vanuit zijn BV. Dat laatste komt niet eens in het jaarverslag! Verder hebben ze vaak de truuk uitgehaald door dezelfde presentator in tweeën te knippen. Zo is presentator 1 dan Matthijs van Nieuwkerk voorjaar en presentator 2 Matthijs in het najaar. De salarissen liggen dus nog veel hoger dan het nu lijkt! Welke journalist pikt het op?

Ronald, 14 mei 2009, 21:27

De publieke omroep is een poel des verderfs, gevangen in een gordiaanse knoop die in decennia gegroeid is. Teveel zengemachtigden met allemaal een eigen toko met bestuur en faciliteiten. Hoe lang is het nu geleden dat Karel van de Graaf (3 ton) en heer Doodewaerd in het nieuws waren vanwege de exorbitante salarissen, al een paar jaar geleden, er is niets veranderd. Als de presentatoren bij een commercieele omroep meer kunnen verdienen, laten ze dan daar gaan werken, dan maakt de publieke omroep programma’s waar de minister-president geintervieuwd wordt door iemand die minder verdient dan hij in plaats van andersom.
In bijna alle maatschappelijke sectoren is het grote graaien tot de normale cultuur gaan behoren, bij de publieke omroep, de woningbouwcorporaties, de medische sector, de bankensector, de bouw, de energiesector enzovoort. Overal waar een goed journalist, er zijn er steeds minder, een schop in de grond zet komt VUIL naar boven. Dit is de enorme maatschappelijke onvrede die gaat leiden tot de keuze voor heer Wilders en daar is de gevestigde poitiek dan verbaasd over?

Fred Sengers, 15 mei 2009, 12:05

@Ronald: ‘de publieke omroep is een poel des verderfs’? Klinkt goed, maar op welke feiten doel je precies? Overigens is er volgens mij momenteel geen enkele interviewer in de pool van mensen die de MP interviewt die meer dan de Balkenende-norm verdient. Sowieso vermoed ik dat hoge salarissen bij de publieke omroep alleen in de entertainment-hoek en voor bestuursfuncties worden uitbetaald. Als journalist wordt je er niet rijk van in ieder geval.

Sue Anne, 15 mei 2009, 12:54

Presentatoren spreken in teksten die de redactie voor hen maakt. Natuurlijk, er wordt hier en daar wat ‘getweakt’ maar over het algemeen doe zij niet het meeste werk. Ik twijfel hierbij stevig aan de intelligentie van die mensen die beweren dat presentatoren het verdienen omdat zij ‘heel hard werken’ (vandaag in het ‘foldertje’ Metro).

Ronald, 15 mei 2009, 15:50

@Fred, Karel van Graaf intervieuwde de MP, Pauw en Witteman zitten ook in dezelfde exorbitante inkomensschaal. Ook heer Knevel die a.s. maandag begint, hij vroeg om loonsverlaging tot net onder de Balkenendenorm (dat siert hem maar het blijft heel hoog voor een journalst/presentator). Juist entertainment moet naar de commerciele omroep, heer Lodiers is goed voor 3 ton, mevrouw Dessing kreeg bijna 2 ton voor een reisprogramma.
Het is momenteel crisis, er worden duizenden mensen ontslagen de komende tijd (ik ben voor 75% zonder werk als fotograaf), het begrotingstekort wordt enorm, de overheid gaat binnenkort sterk bezuinigen en dan met belastinggeld journalisten/presentoren meer geven dan diegene die verantwoordelijk is voor het landsbestuur?
Wat ik wel weer eens zou willen zien is zo’n journalist als Feike Salverda (1946-1996), iemand die gewoon kritische vragen stelt. Al die ministers en mensen uit het bedrijfsleven hebben tegenwoordig een mediatraining gehad (meestal door ex-jounalisten) en zijn getraind is het niet- beantwoorden van vragen, dit vereist ook een training van journalisten. Twan Huys is overigens iemand die goed werk doet en doorvraagt, maar mag nog harder en scherper.

Fred Sengers, 15 mei 2009, 16:33

@Ronald: inderdaad, Karel vd Graaf verdiende vroeger bij de Avro beduidend meer dan de JP-norm. Vandaar mijn opmerking: volgens mij zit er momenteel niemand in de pool van ‘Het Gesprek met de Minister-president’ die meer verdient dan de geinterviewde.
Of Pauw & Witteman nog tot de journalistiek of tot de entertainment moeten worden gerekend is overigens ook een interessante vraag.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.