training eu starters

— vrijdag 2 juli 2021, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Hilda van Praag: een pionier van de Europese journalistiek

Onder de Joodse journalisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Londen werken, zijn drie bijzondere vrouwen: Hilda van ­Praag-Sanders, Josepha Mendels en Henriëtte Boas. Ze vinden emplooi bij de BBC, Radio Oranje en het Londense Vrij Nederland en zullen na de oorlog hun loopbaan voortzetten in Brussel (Van Praag-Sanders), Parijs (Mendels) en Israël (Boas). Laatste wijziging: 5 juli 2021, 10:06

Nadat eerder biografieën waren verschenen van Mendels (‘een niet-nette dame’) en Boas (‘de waarheidszoekster’), is er nu ‘het bewogen leven’ van Hilda van Praag-Sanders (1899-1974) beschreven door Peter Manasse. Weer maken we kennis met een Joodse vrouw, die al vroeg buiten Nederland carrière maakt als correspondent.

Mendels keert op latere leeftijd terug uit Parijs en Boas remigreert al na enkele jaren uit Israël om lerares klassieke talen te worden met daarnaast nog een correspondentschap voor Israëlische kranten. Maar Hilda van Praag blijft tot haar dood in Brussel, de stad waar ze vanaf 1936 werkt als economische correspondent. Je zou haar een pionier van de Europese journalistiek kunnen noemen.

Haar specialisme is voor een vrouw in haar tijd uitzonderlijk. Met een opleiding aan de Handelsschool in Amsterdam en haar ervaring in de financiële journalistiek bij het pers­bureau Vaz Dias en Keesings ­Financieel Archief is ze goed voorbereid op haar correspondentschap in Brussel voor het Algemeen Handelsblad. Na de oorlog werkt ze enige tijd als economisch medewerker van de Nederlandse ambassade, maar daarna hervat ze haar correspondentschap, nu voor de Handels- en Transport Courant, de Wereldomroep en diverse dag- en weekbladen.

Van Praag blijkt een groot voorstander van economische samenwerking, eerst binnen de Benelux, dan in de Europese Gemeenschap. Maar net als in Londen ergert ze zich in Brussel wel aan de ‘regenteske mannenwereld’. De (tweede) feministische beweging die tegen het eind van haar leven opkomt, ervaart ze dan ook als een verademing.

Buiten de journalistiek zal men zich Hilda van Praag vooral herinneren als de vrouw die de stoot gaf tot oprichting van Exil-uitgeverij Allert de Lange. Hoewel zij daar maar kort heeft gewerkt, is het mede aan haar te danken dat uit Duitsland en Oostenrijk gevluchte schrijvers na 1933 hun werk in Amsterdam konden publiceren. Samen met haar man, de schrijver Siegfried van Praag, legde ze contact met beroemde auteurs als Max Brod, Bertold Brecht, Alfred Döblin en Georg Hermann.

Peter Manasse: Een leven vol brieven. Het bewogen leven van Hilda van Praag-Sanders (1899-1974), journaliste. Champlemy Pers, ISBN 9789079567096, 288 pag., € 29,90.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.