word studentlid

— maandag 25 december 2023, 11:00 | 0 reacties, praat mee

Hier hadden we het over in 2023 #5: tien jaar Lessen voor de Pers

Hier hadden we het over in 2023 #5: tien jaar Lessen voor de Pers
Raymond Krul en Duco de Vries - © Duco de Vries

Een blik van buiten met verbetersuggesties voor ons vak. Blijkbaar is er voldoende te melden is, want onze rubriek in Vilamedia magazine, waarbij geïnterviewden van buiten de journalistiek hun lessen formuleren voor de Nederlandse media, bestaat alweer tien jaar.

De rubriek, wordt vanaf het begin gemaakt door journalist Raymond Krul en fotograaf Duco de Vries. In deze jubileumaflevering zet Krul de belangrijkste lessen van de afgelopen tien jaar op een rij, want sommige lessen lessen komen vaker terug.

Fotograaf Duco de Vries maakt dus al die tijd al de foto’s bij de rubriek. Wie hij ook fotografeert, De Vries neemt ruim de tijd voor de ontmoeting met de geïnterviewden. Wanneer precies een foto de juiste boodschap vat, blijft voor hem lastig te bepalen. ‘Het is toch een gevoel. Met mijn twee meter lengte en zware stem kom ik zelfbewust en overtuigend over, maar mijn hart is altijd zoekende. Ik ben vaak onzeker of ik wel de juiste snaar raak. Niet alleen voor mezelf, ook voor de redactie. Ik wil ook dat zij blij zijn met de beelden.

Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert Beeld & Geluid Den Haag - haast je! - nog tot en met 7 januari een expositie. De portretten van de bijna honderd geïnterviewden zijn te zien, gelardeerd met hun belangrijkste les voor de pers. Niet alleen geven de foto’s en citaten een gevarieerd overzicht van het denken over media en journalistiek, ze geven ook een goed tijdsbeeld van het afgelopen decennium. Tickets zijn hier te koop.

Lessen van de coronapandemie
Een andere serie die goed werd gelezen is die over de coronapandemie. Freelance wetenschapsjournalist Jop de Vrieze was bijna drie jaar lang corona­reporter voor met name De Groene Amsterdammer en Nieuwsuur. Hij vraagt zich af: De journalistieke lessen van de coronapandemie: Uit de greep van medialogica Aflevering 1 met de mediadeskundigen.

In aflevering twee blikt hij terug op de pandemie met acht hoofdredacteuren: Pieter Klok (de Volkskrant), René Moerland (NRC), Joost Oranje (Nieuwsuur), Renzo Veenstra (Omroep Brabant), Rennie Rijpma (AD), Ilse Openneer (RTL Nieuws), Marcel Gelauff (destijds NOS) en Xandra Schutte (De Groene Amsterdammer). Wat zouden de hoofdredacteuren nu anders doen?

Aflevering 3 is nog in de maak, dat verschijnt volgend jaar.

 

Het einde van het jaar is een tijd van terugblikken en lijstjes maken. De komende dagen publiceren we daarom de top 10 van thema’s waarover het meest werd gelezen op Villamedia in 2021. De top top 10 tot nu toe lees je hier.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.