training eu starters

— maandag 1 februari 2021, 17:00 | 0 reacties, praat mee

Het vertrouwen in het nieuws en de journalistiek is in Nederland nog steeds hoog

Het vertrouwen in het nieuws en de journalistiek is in Nederland nog steeds hoog te noemen en in vergelijking met een jaar geleden ook gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Het Grote Interview Theater, dat maandagavond wordt gehouden in het Internationaal Theater Amsterdam. Laatste wijziging: 1 februari 2021, 17:02

Het onderzoek is uitgevoerd door middel van een online kwantitatief onderzoek onder ruim 2.000 respondenten uit het Stempunt-panel van Motivaction. Centrale vragen waren: hoe geïnteresseerd is het publiek in nieuws, waar haalt het zijn nieuws vandaan, en in hoeverre heeft men vertrouwen in de informatie? Is er, zoals vaak wordt beweerd, sprake van een toenemend wantrouwen ten opzichte van de media? En ten opzichte van wélke media dan?

Uit het onderzoek blijk dat circa tweederde van de ondervraagden van mening is dat zowel het nieuws in Nederland als het nieuws dat men zelf consumeert te vertrouwen is. Dat is licht hoger dan een jaar geleden. Jong volwassenen zeggen minder vertrouwen te hebben in het nieuws.

Naast de conclusie dat het vertrouwen nog steeds hoog is, blijkt uit het onderzoek ook:
• De groep die het gepresenteerde nieuws categorisch niet vertrouwt is 9%. Het is niet één specifieke groep maar Jong volwassenen zijn onder hen over vertegenwoordigd.
• In het afgelopen jaar is men (door Corona?) het nieuws intensiever gaan volgen en het belang van onafhankelijke pers wordt in Nederland nog steeds breed gesteund.
• Zowel programma’s als journalisten hebben invloed op de geloofwaardigheid van het nieuws; nieuws van publieke omroepen wordt het meest vertrouwd. Journalisten die zich specifiek toeleggen op nieuwsverslaglegging krijgen het meeste vertrouwen.
• Het vertrouwen in social media als nieuwsbron is niet hoog te noemen.
• Complottheorieën worden vooral door jong volwassenen en personen met weinig vertrouwen in het nieuws geloofd.

Het onderzoek is gehouden onder een representatieve steekproef van Nederlanders in de leeftijd 18-80 jaar en de data zijn representatief voor geslacht, opleiding, inkomen/welstand, mentaliteit en geografische spreiding.

Voor dit onderzoek is onder meer aansluiting gezocht bij de vragenlijst van het Digital News Report Nederland 2020 zoals dat door Reuters is uitgebracht. Verder heeft Motivaction bij het onderzoek samengewerkt met prof. I. Costera Meijer, hoogleraar journalistieke wetenschap aan de VU.

Bekijk meer van

Reuters

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.