word studentlid

— dinsdag 26 december 2017, 14:00 | 0 reacties, praat mee

Het best gelezen op Villamedia #4: MeToo en de zaak Jelle Brandt Corstius

Het best gelezen op Villamedia #4: MeToo en de zaak Jelle Brandt Corstius
© Bas Czerwinski | ANP

2017 was het jaar van de MeToo-beweging. Het Amerikaanse TIME magazine eerde de vrouwen en mannen die het stilzwijgen rond seksueel wangedrag hebben doorbroken zelfs door hen tot hun jaarlijkse ‘Persons of the Year’ te benoemen. In de Nederlandse media sprong vooral de zaak van Jelle Brandt Corstius in het oog. In een open brief in Trouw openbaarde hij seksueel te zijn misbruikt aan het begin van zijn televisie-carrière. De man om wie het ging, tv-producent Gijs van Dam, voelde zich genoodzaakt afstand te nemen van Brandt Corstius’ versie van het verhaal aan de talkshowtafel van Pauw.

In de nasleep hiervan, kwam er een discussie op gang over hoe media met dit soort zaken omgaan. Zo was er discussie bij Trouw over de aanpak rond de open brief van Jelle Brandt Corstius. Ook oud-hoofdredacteur van de krant, Frits van Exter, boog zich over de zaak in onze rubriek ‘De Mores’.

En ook de advocatuur liet van zich horen: advocaten vinden dat media zich verre moeten houden van het publiceren van (vermeende) seksueel misbruikverhalen van slachtoffers om de rechtsgang niet te belemmeren.

Tot het einde van het jaar blikken we terug op de best gelezen Villamedia-artikelen van 2017.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.