banner festival 23

— woensdag 4 mei 2022, 17:46 | 2 reacties, praat mee

Herdenkingsrede Nieuwspoort van Kysia Hekster: Journalisten moeten blijven nuanceren

NOS-correspondent Kysia Hekster nam woensdagmiddag de Herdenkingsrede Nieuwspoort 2022 voor haar rekening. Hekster dacht tijdens de toespraak onder andere terug aan haar Russisch-joodse grootmoeder en legde uit welke rol journalisten volgens haar moeten spelen in deze tijden van desinformatie en andere wereldwijde bedreigingen voor de vrije pers. Laatste wijziging: 5 mei 2022, 09:51

‘Als iemand bij ons grote historische vergelijkingen maakt, over bijvoorbeeld de zogenaamde strijd tussen de joods-christelijke beschaving en barbaren van buiten, kan het nooit kwaad om even te vragen hoe diegene denkt over de zwarte momenten in onze eigen geschiedenis, en wat daar exact joods, christelijk en vooral ook beschaafd aan is.’

Ook zei Hekster dat het de taak van journalisten is “om zo helder mogelijk te maken dat de geschiedenis zich nooit herhaalt, dat machtsstrijd, geweld en menselijk leed zich telkens in andere vormen aandienen en dat we heel precies moeten zijn over wat er aan de hand is”.

Volgens Hekster kan dit doel onder meer bereikt worden door voldoende oog te hebben voor wat er in het dagelijkse leven gebeurt.

‘Het waren de verhalen van het dagelijks leven die me bij zullen blijven van de tijd die ik de afgelopen maanden in Oekraïne was. Niet de verwoesting die is aangericht door de eindeloze bombardementen en beschietingen. Van huizen, van ziekenhuizen, van scholen, hoe erg ook. Wel de verhalen van mensen die nog maar zo kortgeleden een tamelijk zorgeloos leven leidden- zo zeiden ze zelf.’

‘Propagandamachine van Poetin is nooit ver weg’
Ook keek Hekster naar de uitdagingen die de journalistiek in Nederland voor zijn kiezen krijgt.

‘Als er hier in Nederland gedreigd wordt dat er ‘tribunalen komen’, als er hier in Nederland in één moeite door de rechtspraak, de parlementaire democratie en de journalistiek weggezet wordt als leugenmachine, als er gesuggereerd wordt dat de Europese Unie een complot is, of dat George Soros de wereldmacht in handen heeft, dan is de propagandamachine van Poetin nooit ver weg.’

Tot slot vroeg ze aandacht voor de omgekomen Oekraïens journalist Vira Hyrich en de Russische journalist Oksana Baulina. Beide mediawerkers kwamen om in Kiev door Russische raketten.

‘Ik hoop heel erg dat zij de laatsten waren, maar daar ben ik niet gerust op. Laten we daarom zorgen dat hun werk niet tevergeefs was.

Lees hier de volledige rede.

Bekijk meer van

Nieuwspoort Kysia Hekster

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Wim Theunisse, 4 mei 2022, 22:52

@ Kysia Hekster betreffende haar quote: “welke rol journalisten volgens haar moeten spelen in deze tijden van desinformatie en andere wereldwijde bedreigingen voor de vrije pers”, einde citaat.

Het volgende.
Vandaag sprak ook Hans Goedkoop ( historicus ) en hij was opmerkelijk kritisch richting onze overheid betreffende de sancties tegen Rusland.

De lezing, getiteld Wat niet mag, ging vooraf aan de Nationale Herdenking op de Dam.
Goedkoop benadrukte eerst dat het door de oorlog in Oekraïne opnieuw noodzakelijk is om te varen op “een kompas voor goed en kwaad”, zoals verzetsmensen en onderduikers dat hadden in de Tweede Wereldoorlog.
Hij vervolgde: “Nu komt het op ons aan, op ons kompas voor goed en kwaad.
Alsof we nooit anders doen, nemen we vluchtelingen op en sturen wapens.
Hier moet het recht winnen.”
“En toch zijn daar de tegenkrachten.
Ook in ons land.
Uit naam van dat recht steunen bedrijven sancties tegen de agressor, maar vragen ondertussen bij het ministerie of zij daar geen uitzondering op mogen zijn.
Dat ministerie steunt de sancties ook, maar slaagt er ondertussen matig in ze uit te voeren.”
Nederland eet graag van 2 walletjes.

Begrijpt u nu waarom mensen niet meer stemmen?
Zij die voor onze vrijheid stierven zijn voor niks gestorven en D66 loopt voorop om dat uit te dragen door o.a. het raadgevend referendum de nek om te draaien en “functie elders”.

Sterkte met de toekomst.

Wim Theunisse, 4 mei 2022, 23:42

Aanvulling
Waarom vertellen journalisten niks en af en wat?
De reden?
Wie betaald, bepaalt.
Vraag maar aan een willekeurige subsidie verstrekkende ambtenaar.
Zij weten er alles van.
Het ambtenaren apparaat in dit land heeft en kent eigen ongeschreven wetten. Vandaar o.a. de toeslagenaffaire e. d.

Men mag verwachten dat journalisten als eerste de bolwerken bestormen om dat wat fout is om te zetten.
De journalisten van de Panama Papers wilden wel.
Wat deed de overheid?
Zij pikten de krenten uit de pap en dat was dat want het bleef oorverdovend stil.
Bakken geld (vele honderden miljarden) kwamen er binnen en toch gingen de belastingen omhoog.

Misschien is dit iets om over na te denken en denk vooral niet aan alle uit huis geplaatste kinderen die hun moeder en vader en vriendjes missen.
Zij zijn mensen in de marge en tellen niet mee want Rusland is belangrijker.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.