word studentlid

— donderdag 14 oktober 2010, 09:05 | 13 reacties, praat mee

Henk Steenhuis ten onrechte weggestemd

Henk Steenhuis is ten onrechte door de redactie van Het Parool weggestemd als nieuwe adjunct-hoofdredacteur. De redactie heeft geen stemrecht bij het benoemen van adjunct-hoofdredacteuren, staat in het redactiestatuut. “Het redactiestatuut dateert van de jaren zeventig. Al die jaren hebben wij, de directie, de Stichting Het Parool en de redactie, en dan vooral ik, het verkeerd geïnterpreteerd”, zegt eindredacteur Roderik Oranje. Hij geldt als redactiestatuut-specialist. Laatste wijziging: 14 oktober 2010, 15:22

Minimaal tweederde van de redactie zou voor de komst van de voormalige hoofdredacteur van HP/De Tijd moeten stemmen, dacht iedereen. De teller bleef steken op ruim de helft (47 van de 79 uitgebrachte stemmen), en dus was het exit Steenhuis.

Directeur Frits Campagne, onbereikbaar voor commentaar, constateerde de volgende dag dat het redactiestatuut niet was nageleefd. Steenhuis was unaniem voorgedragen door de sollicitatiecommissie, waarin de redactie is vertegenwoordigd. Was wel nog het volgens de statuten “noodzakelijke goede overleg met de redactievergadering” nodig.

Oranje: “De zware procedure die wij hebben gevolgd, geldt alleen voor het benoemen van een nieuwe hoofdredacteur.”

Niet duidelijk is of Steenhuis, die niet wil reageren, alsnog welkom zal zijn bij Het Parool. Redacteuren associëren hem met de rechtse koers die HP/De Tijd is gaan varen. Volgende week dinsdag komt de redactie bij elkaar. Tot die tijd houdt de redactieraad radiostilte in acht.

“Eerder valt geen besluit te verwachten”, reageert hoofdredacteur Barbara van Beukering. “Juridisch vormt de benoeming van Steenhuis geen probleem. Het lastige is dat er wel een ongeluk is gebeurd.”

‘Het ongeluk’ heeft de redactie verdeeld. Niet duidelijk is of Van Beukering blijft, valt op de redactie te beluisteren. “Het is een schemerachtige toestand”, aldus Oranje. 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

13 reacties

Kees Cornelder, 14 oktober 2010, 16:17

In het verenigingsleven -in de regel onderdeel van de vrijwilligerscultuur -is het vrij normaal dat eigenlijk niemand op statuten en huishoudelijke reglementen let.
Alleen wanneer er stront aan de knikker is, dan pas wil men naar die ‘kleine lettertjes’ grijpen, om dan in de meeste gevallen te constateren dat het leven zich heeft losgezongen van wat er ooit formeel is afgesproken op (veel) concrete punten.

Het rare van de jongste Parool-affaire is dat het in dat geval gaat om een organisatie van professionals waaronder zich zowaar een aparte deskundige bevindt, zo lees ik, op het terrein van het redactiestatuut.
Niet dus, merk ik droogjes op.

Conclusie: iedereen op de krant is door deze kwestie publiekelijk beschadigd geraakt. De hoofdredacteur, de redactieleden en de beoogde maar inmiddels -juridisch volkomen onterecht- afgeserveerde kandidaat adjunct-hoofdredacteur.

Wat dus de vrij prangende vraag opwerpt: als het Parool zijn eigen interne zaken al niet goed weet te regelen, hoe zit dat dan met het feitelijke journalistieke werk?
Hier zit niets schemerachtigs aan vrees ik.

Bernadette de Wit, 14 oktober 2010, 16:34

Ik begrijp bovenstaande analyse, maar vind het wat ver gaan om een verband te leggen tussen het een (interne zaken) en het ander, het uitoefenen van het vak. Denk maar aan de rokende dokter.

Wat mij veel meer zorgen baart dan de onkunde op het gebied van statuten is de inhoudelijke motivering van de Steenhuisweigeraars: deze zou te rechts zijn. Moet je links stemmen om geaccepteerd te worden in de kliek? Vinden deze weigeraars dat linkse mensen automatisch betere mensen zijn? (Ik neem aan dat niet wordt bedoeld: wie links denkt, is *vakmatig* beter geschikt voor deze functie.)

De vraag naar de journalistieke onafhankelijkheid van Het Parool vind ik vele malen prangender en het gemoraliseer over iemands politieke opvattingen is pas schemerachtig.

Kees Cornelder, 14 oktober 2010, 17:04

‘Arts & auto’ heeft eens onderzocht staat mij bij hoe dat precies gesteld is met roken door dokters, vanwege ‘voorbeeldwerking’ etcetera.
Rokers in deze beroepsgroep zijn inmiddels tot een soort restgroepje gereduceerd.
Als het dus op denken aankomt dan niet aan ‘de rokende dokter’ want die bestaat vrijwel niet meer.

Redacties die in formeel opzicht niet weten wat ze doen, zoals de jongens en meisjes van het Parool, bestaan des te meer, zo blijkt.

Bernadette de Wit, 14 oktober 2010, 20:42

De rokende dokter was bij wijze van spreken, het is bijna een staande uitdrukking geworden. (Ik had er misschien een ironietekentje bij moeten doen.)

Maar je hebt helemaal gelijk en goed dat je dit belangwekkende onderzoek aanhaalt. Nu weer on-topic: wat vind je van de politieke argumentatie van degenen die tegen Henk Steenhuis hebben gestemd?

Kees Cornelder, 14 oktober 2010, 22:09

Ik ken HS persoonlijk niet, indien hij de regisseur was van een rechtse koers van HP/De Tijd - en dit meen ik te mogen veronderstellen op grond van het luide persgeronk rondom zijn persoon - dan zijn deze vragen relevant:

a) gebeurde dit uit persoonlijke overtuiging?
of
b) gebeurde dit op grond van een marketing-profiel?
of
c) beide.

In het eerste geval (a): dit is een prima ‘drive’ voor echt betrokken journalistiek, maar meer eigenlijk niet.
In het tweede geval (b): het gaat om al dan niet verstandige krantenuitgeverscalcuul, nl om opzeggingen te stoppen en nieuwe abonnee’s en losse kopers te krijgen.

In het derde geval (c) wordt het allemaal nog mooier: instrumenteel-slim gekoppeld aan engagement.

De vraag of HS rechts is - dat is nu he-le-maal in de mode met het kabinet-Rutte - is voor de Paroolfamilie wel degelijk relevant, vooral gelet de ontstaansgeschiedenis van de krant: uit het Verzet afkomstig. En vanwege de sociaal-democratische familiegeur die het nog steeds, al zij het wel afgezwakt, heeft. Een oeroud patroon dus dat zich nog steeds laat aflezen, alle geyup van vele afgelopen jaren ten spijt.

Ik kan op deze plek, en zonder enige aarzelen, alles en iedereen zo uitgebreid analytisch gaan nuanceren dat de muggen dood van het plafond vallen. Dat Doe Ik Niet.
Maar als de schrijflui van het Parool Henk Steenhuis níet nemen dan zijn ze dus écht van lotje getikt.

Blijft nog wel de echte hamvraag openstaan: kun je met die kerel lachen en kun je met hem een borrel drinken? Als op beide met ‘ja’ kan worden geantwoord, dan zou het wel eens heel aardig kunnen gaan uitpakken voor alle partijen. Hierin krantenkopers en lezers (in deze volgorde) voorop.
Wees dus geen Parooliebol.

Dick Bosscher, 15 oktober 2010, 10:52

Ach, redactiestatuten zijn wel vaker misbruikt of verkeerd geïnterpreteerd. Als een belangrijk deel van een redactie iemand niet als adjunct wil, maakt het dan uit op grond van welke regel of welk statuut dit tot uiting komt? Het lijkt me in zo’n geval ook voor de betrokkene goed dat het er niet van is gekomen; als je dagelijks moet werken met 47 mensen die je om welke reden dan ook absoluut niet zien zitten, dan is het gauw gedaan met het plezier in je werk, hoe mooi die krant ook is…

Kees Cornelder, 15 oktober 2010, 12:22

Er is natuurlijk niets tegen om die 47 onwillige redacteuren te ontslaan.
Amerikaanse toestanden, wat u zegt.
:-)

Bas de Vries, 15 oktober 2010, 22:12

@Bernadette de Wit: Geldt zeker niet voor iedereen, maar volgens mij is het niet ongebruikelijk in deze wereld om als krant, blad, site of zender te kiezen voor een bepaald ‘smoel’. In dat opzicht is het legitiem als een grote minderheid van de Parool-redactie Steenhuis niet blieft. Net zoals een flink deel (of misschien nog wel iets meer misschien?) van de Elsevier-redactie vreemd zou opkijken als plotseling Francisco van Jole zou worden voorgesteld als de nieuwe adjunct.

Truusje van Tol, 18 oktober 2010, 00:53

@ Kees Cornelder: Ja, je kunt met Henk Steenhuis lachen en ja, je kunt een leuke borrel met hem drinken, en wel twee ook. Dat was althans het geval toen ik eindredacteur was van HP/De Tijd en Henk er respectievelijk kunstredacteur, adjunct en hoofdredacteur was.
(Overigens: alsof een ‘rechtse’ adjunct ooit in zijn uppie het smoel van Het Parool zou aantasten. Kom nou toch zeg.)

Kees Cornelder, 18 oktober 2010, 03:11

In elk geval valt dit uit bovenstaande reacties op te maken: HS is blijkbaar geen grijze muis.
Wat in die onskentonsvoeltwelzolekker-cultuur op redactionele burelen doorgaans zowel de leidende kleur als de meest voorkomende diersoort is.

Kees Cornelder, 18 oktober 2010, 03:15

Overigens 32 onwillige redacteuren (vermoedelijk type ‘Olifant’ c.q. ‘Dinosaurus’) ontslaan betekent: lekker instromen jonge lichtingen journalisten.

Prima.
Doen dus.

Truusje van Tol, 18 oktober 2010, 10:51

Bedoel je misschien type mastodont? :-)

Henk is zeker geen grijze muis. Wel: bevlogen, betrokken bij wat hij doet, een harde werker en een bron van ideeën voor mooie verhalen. Misschien stroken die ideeën niet altijd met die van de gemiddelde Parool-redacteur, dat zou kunnen. Maar wellicht moet de boel bij Het Parool juist bij tijd en wijle eens flink worden opgeschud door een dwarsligger.

Jammer, die kans lijkt me voorbij. Jammer voor Henk, maar vooral jammer voor Het Parool.

Truusje van Tol, 19 oktober 2010, 19:06

Kijk eens aan, het verstand heeft alsnog gezegevierd.
Gefeliciteerd Parool-redactie.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.