banner festival 23

— dinsdag 8 maart 2016, 13:47 | 0 reacties, praat mee

Hack TV5 Monde kost de zender miljoenen euro’s

Dominic Favre / EPA

Bijna een jaar geleden werd de Franse zender TV5 Monde gehackt, waarbij uitzendingen werden verstoord en de controle over onder meer sociale media-accounts in handen van Russische hackers terecht kwam. De definitieve rekening van die hack is een jaar later nog niet opgemaakt, maar loopt in de miljoenen euro's. Laatste wijziging: 27 oktober 2016, 11:24

De Franse site FZN heeft becijferd dat er vorig jaar 4,6 miljoen euro is uitgegeven als reactie op de hack. Dit jaar komt daar vermoedelijk nog 3,1 miljoen bij.

Hoe de digitale koevoet in de zender gezet kon worden is nog altijd niet geheel helder, maar mogelijk was zwak wachtwoordbeleid daarin een factor - en het feit dat die in uitzendingen te zien waren.

Die kosten vallen zo hoog uit omdat de zender alle gecompromitteerde servers en ook alle werkstations van medewerkers heeft vervangen. De zender staat sinds de hack in contact met de Franse overheidsinstantie rond internetveiligheid ANSSI. De hackers uit Rusland deden zich in voor als IS-hackers uit Syrië, maar dat was een rookgordijn.

Bekijk meer van

TV5 Monde

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.