— dinsdag 12 april 2016, 14:21 | 0 reacties, praat mee

Guardian doet omvangrijk onderzoek naar online commentaar

The Guardian

De Britse krant The Guardian heeft diepgravend onderzoek uitgevoerd naar commentaar op de eigen website. Daartoe werden 70 miljoen commentaren die sinds 2006 op de site werden achtergelaten geanalyseerd. Ontluisterende conclusies: van de 10 meest belaagde schrijvers zijn er maar liefst acht vrouw. De meest bekritiseerde mannen zijn beiden zwart. Laatste wijziging: 14 april 2016, 13:38

Redacteuren met het minste beledigend commentaar zijn allemaal man. De krant heeft deels om ethische en deels juridische redenen een streng blokkeerbeleid. Neerbuigende teksten, ad hominems op de auteur of andere lezers, agressieve opmerkingen of racistisch commentaar zijn allemaal aanleiding om de ‘bijdrage’ te verwijderen.

Desondanks is op het moment van schrijven slechts 2 procent van de commentaren door moderators verwijderd. Spamberichten worden automatisch verwijderd en maken geen onderdeel uit van de 70 miljoen commentaren die zijn bekeken.

Uit de analyse komt een duidelijk seksisme naar boven: vrouwen die over sport of technologie schrijven, krijgen veel meer author abuse, blijkt. Het meest beleefd zijn discussies onder artikelen over kruiswoordpuzzels, cricket, paardenraces of jazz.

Ontluisterend en inzichtvol zijn de interviews met Guardian-journalisten over hun ervaringen met commentaren. Het laat geen van hen echt ongemoeid, hoezeer ze zichzelf ook voorhouden dat ‘schelden geen pijn doet’. “Stel je voor dat je naar je werk moet door een haag van honderd mensen die roepen hoe stom je bent”, zegt een van hen.

Een ander stelt dat de sprong van virtuele werkelijkheid naar de échte wereld maar klein is, als iemand echt vervelend wil zijn. Je thuisadres is zo gelekt en je gevoel van veiligheid daarmee snel ondergraven. Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

The Guardian

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.