— maandag 8 mei 2023, 12:47 | 0 reacties, praat mee

Koninklijke familie bepaalde wat BBC mocht tonen over kroning, omroep volgens The Guardian niet onpartijdig

© Oli Scarff/ AFP

De BBC heeft ermee ingestemd dat Buckingham Palace een ​​veto kan uitspreken over tv-beelden van de kroning. Volgens de krant The Guardian roept dat vragen op over de onpartijdigheid van de nationale Britse omroep. Laatste wijziging: 8 mei 2023, 12:53

De afgelopen dagen heeft de BBC materiaal ter goedkeuring voorgelegd aan het paleis, waarbij Buckingham Palace sommige voorstellen niet accepteerde, stellen ingewijden.

“Het machtsevenwicht ligt op dit moment iets meer bij de koninklijke huishouding dan bij de BBC”, zei een bron bij de omroep. De onderhandelingen over de voorwaarden van de BBC-verslaggeving over de kroning zouden zelfs aan de vooravond van het evenement nog voortduren.

De BBC leidt de wereldwijde verslaggeving van de kroning. De beelden van koning Charles in Westminster Abbey zullen worden gedeeld met andere zenders over de hele wereld. Dit heeft geleid tot vrees bij concurrerende omroepen dat ze de redactionele besluiten van de BBC moeten vertrouwen over wat er tijdens de dienst kan worden vertoond.

Een BBC-woordvoerder zegt dat de “redactionele integriteit” geen enkel gevaar loopt. Maar volgens Britse media zijn er wel degelijk aanwijzingen dat de hofhouding bepaalt wat het publiek te zien krijgt.

Volgens The Times heeft koning Charles zijn veto uitgesproken over het tonen van zijn zalving door de aartsbisschop van Canterbury. Het publiek krijgt zo niets mee van hoe heilige olie uit Jeruzalem in een 12e-eeuwse “kroningslepel” wordt gegoten en dan op Charles hoofd, borst en handen wordt gesmeerd.

Bekijk meer van

The Guardian BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.