data als kans

— donderdag 26 maart 2020, 13:38 | 0 reacties, praat mee

Guardian-journalist Egypte ontvlucht na verhaal over coronavirus

De piramide en sfinx bij Gizeh liggen er verlaten bij. De attractie is dicht vanwege het coronavirus | Khaled Desouki / AFP

Een journalist van de Guardian is halsoverkop vertrokken uit Egypte, nadat ze over een wetenschappelijke studie had bericht die het officiële aantal coronabesmettingen in twijfel trok. Egypte zou op het punt hebben gestaan haar te arresteren. Laatste wijziging: 26 maart 2020, 13:54

Egypte sprak op het moment van verschijnen van slechts drie officiële infecties, maar onderzoekers van de Universiteit van Toronto analyseerden onder meer publiek beschikbare gezondheidsdata en internationale vluchtgegevens om tot de conclusie te komen dat er eerder van zesduizend tot ruim 19 duizend infecties sprake moet zijn.

Een dag nadat het stuk van Ruth Michaelson was verschenen, werd ze verzocht te verschijnen voor een gesprek met onder meer de voorzitter van de Egyptische rijksinformatiedienst SIS. Tijdens die bijeenkomst van 3,5 uur werd geëist dat het Guardian-stuk zou worden ingetrokken en excuses op de site zouden komen.

Op 17 maart werd de accreditatie van Ruth Michaelson ingetrokken. Ze werd daarna door de autoriteiten gevraagd haar visum te komen bespreken. Michaelson kreeg van Duitse diplomaten echter het advies onder geen enkel beding naar die afspraak te gaan. Michaelson heeft naast de Britse ook de Duitse nationaliteit.

De Duitse diplomaten zouden informatie hebben dat ze gearresteerd ging worden. “Stap op een vliegtuig en vertrek”, werd haar dringend geadviseerd. Daar gaf ze gehoor aan.

Met haar vertrek zijn er volgens de Guardian geen full-time correspondenten meer in Egypte, nadat in maart 2018 journalist Bel Trew werd uitgezet. Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

Ruth Michaelson Guardian Egypte

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.