word studentlid

— dinsdag 26 juli 2022, 16:31 | 0 reacties, praat mee

Groot-Brittannië zet pro-Russische documentairemaker Graham Phillips op sanctielijst

Groot-Brittannië zet pro-Russische documentairemaker Graham Phillips op sanctielijst
Phillips in een YouTube-video van mei 2022, toen hij aan Russische zijde in Marioepol op enkele honderden meters van staalfabriek Azovstal verslag deed van de belegering. | YouTube

De Britse autoriteiten hebben de pro-Russische Britse videoblogger en documentairemaker Graham Phillips op een internationale sanctielijst geplaatst. Aanleiding is onder meer Phillips' interview van afgelopen april met een gevangen Britse soldaat, die voor Oekraïne vocht. Laatste wijziging: 26 juli 2022, 16:34

Het interviewen van een gevangen soldaat voor propaganda-doeleinden is verboden onder internationaal oorlogsrecht. Phillips’ landgenoot Aiden Aslin verhuisde indertijd voor de liefde naar Oekraïne maar besloot na de invasie om tegen de Russen te vechten.

Hij werd bij gevechten rond Marioepol gevangen genomen en wacht mogelijk de doodstraf.

De Britse autoriteiten stellen dat Phillips met zijn werk activiteiten steunt en promoot die tot doel hebben “de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne te ondermijnen” en het land te destabiliseren.

In zijn berichten volgt Phillips steevast de officiële Russische standpunten (“Oekraïne wordt geleid door nazis en de slachting in het dorpje Boetsja is geënsceneerd”). Het bleef onduidelijk hoe hij indertijd exclusieve toegang kreeg tot Anslin.

De Guardian meldt dat Rusland Phillips meerdere keren prijzen heeft toegekend voor zijn verslaggeving uit de door pro-Russische soldaten bezet gebied als Donbas en Loehansk.

Nu Phillips op de sanctielijst is geplaatst, kunnen zijn bezittingen worden bevroren. Minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss (momenteel in de running om premier te worden, red.) zegt dat Groot-Brittannië niet afzijdig kan blijven als de rechten en vrijheden van Oekraïeners worden onderdrukt “door figuren die werken onder aanwijzingen van het Kremlin.” Meer bij Guardian

Bekijk meer van

Oekraïne Groot-Brittannië

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.