word studentlid

— dinsdag 23 januari 2024, 07:02 | 0 reacties, praat mee

Groep vrouwelijke radiomakers roept een alternatieve radioprijs voor de RadioRing in het leven

Groep vrouwelijke radiomakers roept een alternatieve radioprijs voor de RadioRing in het leven
© ANP / Edwin Janssen

UPDATE Een groep vrouwelijke radiomakers heeft een alternatieve radioprijs voor de RadioRing in het leven geroepen omdat dit jaar geen enkele vrouw kans maakt. Deze prijs wordt donderdag, op dezelfde dag als de RadioRing, uitgereikt. Laatste wijziging: 23 januari 2024, 13:59

Vorig jaar maakte de organisatie achter de RadioRing voor het eerst geen onderscheid meer tussen mannelijke en vrouwelijke dj’s voor de prijs van beste presentator.

Ook dit jaar is de prijsuitreiking weer genderneutraal.

‘Geweldig streven’
“Een geweldig streven natuurlijk, maar in de radiowereld zijn de vrouwen nog lang niet gelijk vertegenwoordigd”, zegt NPO Radio 1-dj Astrid de Jong, mede-initiatiefnemer voor de alternatieve radioprijs.

“Er zijn nauwelijks vrouwen overdag te horen op de populairste radiozenders. Omdat we graag aan vrouwen met ambitie willen laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om je geld te verdienen in het mooiste vak dat er is, hebben we een lijst gemaakt van honderd succesvolle radiovrouwen.” Stemmen kan via de website radiovrouwen.nl.

Vorig jaar waren er overigens wel vrouwen genomineerd voor de RadioRing voor beste presentator. Marieke Elsinga (Qmusic), Iris Enthoven (Radio 538) en Emmely de Wilt (NPO Radio 2) maakten kans. Zij zagen de prijs toen naar Radio 10-collega Rob van Someren gaan.

Dinsdagmiddag laat AVROTROS tegenover het ANP weten dat de omroep het ‘jammer’ vindt dat de vrouwelijke radiomakers het nodig acht om een eigen radioprijs te organiseren. De omroep die jaarlijks de Radioring uitreikt noemt het “hun goed recht om dit initiatief te organiseren. Maar uiteraard vinden we het jammer dat de keuze voor deze genderneutrale prijs op deze manier wordt opgepakt. Het aanpassen van onze prijs is juist bedoeld voor het bevorderen van gelijkwaardigheid.”

De woordvoerder van AVROTROS wijst erop dat dit tijd kost. “Wij zijn van mening dat er gekeken moet worden naar de meest favoriete en beste radiopresentator van het afgelopen jaar, ongeacht gender”, zegt zij. “Vorig jaar zaten er bij de laatste zes genomineerden drie vrouwen, dit jaar zijn het vijf mannen bij de laatste vijf genomineerden. Maar het is een publieksprijs. De luisteraars hebben gestemd.”

Bekijk meer van

Astrid de Jong

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.