— dinsdag 23 november 2021, 10:49 | 0 reacties, praat mee

Grapperhaus: lekken is niet automatisch hetzelfde als klokkenluiden

Minister van Justitie Grapperhaus noemt lekken van vertrouwelijke documenten iets anders dan klokkenluiden. Mogelijk kan die conclusie achteraf getrokken worden, aldus de demissionair minister. | ANP

Demissionair minister van Justitie Grapperhaus ontkent in een brief aan de Tweede Kamer dat er een onderzoek loopt naar klokkenluiders binnen zijn departement. Kamerldeden Michiel van Nispen (SP) en Pieter Omtzigt (partijloos) hadden daar eerder vragen over gesteld. Wel wordt volgens Grapperhaus gezocht naar een lek, waar wellicht achteraf klokkenluidersbescherming voor geldt.

“Voor medewerkers van mijn ministerie geldt een geheimhoudingsplicht die ik heb te handhaven als er aanwijzingen zijn dat die geheimhouding is geschonden”, schrijft Grapperhaus. De overheid respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet en Europese verdragen, maar kan beperkingen aanbrengen, aldus de minister.

De ministeriële verantwoordelijkheid beperkt wat ambtenaren aan uitlatingen mogen doen, aangezien die de verantwoordelijke minister worden aangerekend. “Uitgangspunt bij de toepassing van de norm is dat ambtenaren vrijheid van meningsuiting hebben en dat voorzichtigheid geboden is bij het inperken daarvan. Waar in een concreet geval precies de grens ligt, hangt af van de omstandigheden van het geval”, schrijft Grapperhaus.

Er lopen twee onderzoeken naar gelekte documenten die onder de geheimhoudingsplicht vielen en “terecht zijn gekomen bij partijen die daartoe niet gerechtigd zijn”, stelt Grapperhaus. Een van de onderzoeken heeft geleid al tot aangifte en nader onderzoek door de Rijksrecherche.

“Vanuit de verantwoordelijkheid die ik heb voor het creëren van een veilige werkomgeving voor alle medewerkers van het ministerie kan het in sommige situaties nodig zijn om aangifte te doen als vertrouwelijke informatie weglekt. Medewerkers moeten erop kunnen vertrouwen dat informatie van hun hand niet door collega’s buiten hun medeweten om wordt verstrekt aan onbevoegde derden”, aldus de minister.

Om wat voor type gelekte documenten het precies gaat wil Grapperhaus niet zeggen.

De onderzoeken naar de lekken verlopen volgens Grapperhaus met respect voor nationale en Europese wetgeving rondom klokkenluiders. Die definitie gaat volgens de minister in deze zaak niet op. “Een klokkenluider verdient te allen tijde bescherming. Voor het overige geldt dat wet- en regelgeving bepalen dat iemand die in strijd met die wet- en regelgeving informatie lekt, niet als een klokkenluider beschouwd kan worden.”

NRC-journalist Andreas Kouwenhoven noemt die enge definitie een omgekeerde wereld.

Grapperhaus stelt dat werkelijke klokkenluiders van de lopende onderzoeken niets te vrezen hebben. Hij belooft “vanzelfsprekend” toe te zien dat medewerker(s) volgens de Europese richtlijnen voor klokkenluiders worden behandeld, mocht gaandeweg het onderzoek blijken dat het de medewerker(s) de juiste rechtvaardigingsgronden hanteerden voor openbaarmaking. Meer bij Tweede Kamer

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.