word studentlid

— woensdag 27 juli 2022, 13:37 | 0 reacties, praat mee

Gooi het Topics-kind niet met het badwater weg

Gooi het Topics-kind niet met het badwater weg
© Duco de Vries

Dertien keer. Zo vaak tipte lezers de redactie tot nu toe dat er ‘iets aan de hand is’ met Topics. Voor wie die dienst niet kent: Topics is een app (en website) die gebruikers toegang geeft tot verhalen uit de kranten van DPG Media. Wie een abonnement heeft op één van die kranten en een inlog aanmaakt, krijgt niet alleen een dagelijkse selectie van verhalen voorgeschoteld, maar kan ook specifieke onderwerpen volgen. Zodat hij/zij/x, bijvoorbeeld, alle stukken over de huizenmarkt bij elkaar krijgt. Laatste wijziging: 28 juli 2022, 10:58

Vooral met dat laatste biedt het in 2016 gelanceerde Topics een handige service. Maar wie in Google Play of de App Store op zoek gaat naar de app, kan hem niet meer vinden. Navraag bij DPG Media leert dat de Topics-app is ‘uitgefaseerd’. Wie hem al heeft, kan hem nog blijven gebruiken. Hetzelfde geldt voor de webversie

Waarom de app het loodje heeft gelegd, vertelt DPG Media niet. Maar wat het concern wél vertelt, kan best boekdelen spreken. De uitgeverij is aan het ‘heroriënteren’ in welke vorm de dienst wordt voortgezet. Dat is bij grote bedrijven vaak codetaal voor: we draaien het de nek om.

Als DPG Media inderdaad besluit te stoppen met Topics, is dat ergens een logische keuze. De uitgeverij zet al een tijd in op een ‘inlogmuur’, waarbij lezers gepusht worden een gratis profiel aan te maken. Zo kan DPG Media informatie verzamelen over gebruikers en gerichter advertenties verkopen. Die leveren immers meer geld op.

Hoe meer krantensites lezers bezoeken, hoe meer data het bedrijf kan verzamelen en hoe specifieker de te verkopen advertenties kunnen zijn. Topics past daar minder goed bij, omdat het verhalen uit meerdere bronnen op één plek verzamelt. Toch hoop ik dat DPG Media het kind niet met het badwater weggooit (het zou niet de eerste keer wezen). Want vooral die mogelijkheid om specifieke onderwerpen te volgen, zou een blijvertje moeten zijn.

Bekijk meer van

Topics DPG Media

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.