word studentlid

— vrijdag 24 maart 2023, 10:14 | 0 reacties, praat mee

Mediabedrijven slaan handen ineen in onderhandelingen tegen techreuzen

Mediabedrijven slaan handen ineen in onderhandelingen tegen techreuzen
De drukkerij van DPG Media in Best. - © Dolph Cantrijn

Verschillende Nederlandse mediabedrijven gaan gezamenlijk onderhandelen met grote techplatforms zoals Google, Meta en Apple. Na twee jaar onderhandelen zijn mediabedrijven - waaronder DPG, Mediahuis, de FD Mediagroep, De Groene Amsterdammer, RTL en tijdschriftenuitgever Roularta - het eens geworden. Laatste wijziging: 24 maart 2023, 10:26

Via de nieuw opgerichte stichting Organisatie voor Persuitgeversrecht (OPR) zullen zij gezamenlijk onderhandelen over vergoedingen voor het gebruik van hun journalistieke producten. De NPO heeft zich nog niet aangesloten, maar dit kan op een later moment alsnog gebeuren. Tegenover het FD zegt projectleider Pim Stouten dat de NPO in principe aan boord is, maar dat de individuele omroepen zich nog moeten uitspreken over de kwestie.

‘Collectief beheer van het uitgeversrecht door Stichting OPR zorgt ervoor dat er één centraal loket is waar rechthebbenden hun uitgeversrecht in beheer kunnen geven en waar internetplatforms terecht kunnen voor de bij dit recht horende licenties’, aldus de stichting. Al jaren klagen uitgevers over bedrijven zoals Google, die gebruik maken van nieuwsberichten van uitgevers, zonder dat de uitgevers daarover een vergoeding ontvangen. ‘Een individuele uitgever of omroep kan zijn eigen rechten individueel behartigen, maar als je kijkt wie je tegenover je hebt, dan is het heel zinvol om de krachten te bundelen’, zegt Stouten tegenover NRC.

In 2021 werd op Europees niveau de auteursrechtenrichtlijn ingevoerd, die de uitgevers de juridische mogelijkheden geeft om te onderhandelen met de techbedrijven over het gebruik van hun producten. Toch liet de vorming van de stichting nog op zich wachten, met name omdat toezichthouder College van Toezicht Auteursrechten akkoord moest gaan met de nieuwe samenwerkingsvorm.

Elders in Europa hebben uitgevers al afspraken gemaakt met bedrijven zoals Google, nu is het voornemen om dit ook in Nederland te gaan doen. Op welk termijn zulke afspraken gemaakt zullen worden is nog onbekend.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.