— donderdag 20 juli 2023, 08:08 | 1 reactie, praat mee

Google test AI-tool die nieuwsverhalen kan schrijven: ‘Verontrustend’

© Lionel Bonaventure/AFP

UPDATE Google test een product dat AI-technologie gebruikt om nieuwsverhalen te schrijven. Het Amerikaanse internetbedrijf heeft dit product ook gepitcht aan bazen van een aantal nieuwsorganisaties waaronder The New York Times, The Washington Post en The Wall Street Journal. Dat meldt The New York Times woensdag, dat zich baseert op drie mensen die bekend zijn met de kwestie. Laatste wijziging: 20 juli 2023, 12:31

De tool die de werknaam Genesis heeft kan volgens deze personen informatie, zoals allerlei details over lopende zaken, omzetten in nieuwsverhalen. Het drietal spreekt op voorwaarde van anonimiteit over het product. Volgens een ervan denkt Google dat Genesis zou kunnen dienen als een persoonlijke assistent voor journalisten. Het bedrijf ziet de tool als verantwoordelijke technologie die uitgevers kan helpen de valkuilen van generatieve AI te vermijden, schrijft het Amerikaanse dagblad. Generatieve AI is een type AI dat nieuwe inhoud zoals tekst, beeld, audio of video genereert.

‘Verontrustend’
Volgens de Amerikaanse hoogleraar journalistiek en mediacommentator Jeff Jarvis heeft de nieuwe tool van Google potentiële voor- en nadelen. ‘Als deze technologie betrouwbare feitelijke informatie kan leveren, zouden journalisten de tool moeten gebruiken’, zegt hij in The New York Times. Het nadeel volgens hem is dat misbruik van de tool bij onderwerpen die ‘nuance en cultureel begrip vereisen’ de geloofwaardigheid schaadt van de tool en van de nieuwsorganisaties die Genesis gebruiken.

Sommige leidinggevenden van nieuwsorganisaties die anoniem wilden blijven en die de pitch van Google hadden bijgewoond beschreven die als ‘verontrustend’.

Google zegt nog in de eerste fase te zijn bij het onderzoeken op wat voor manieren AI journalisten kan helpen, zoals bijvoorbeeld bij het verzinnen van koppen voor artikelen. Het doel zou zijn om journalisten de keuze te geven om deze opkomende technologie te gebruiken, zodat ze hun werk en productiviteit kunnen verbeteren. Het bedrijf benadrukt dat het niet de bedoeling is om journalisten te vervangen door kunstmatige intelligentie; dat zou zelfs niet eens kunnen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

GJ de Groot, 20 juli 2023, 16:56

Misbruik is altijd verontrustend, dat heeft niets met deze tool te maken, maar met de gebruiker ervan: die misbruikt, niet de tool. En als het wel de tool is, dan deugt die tool niet.
Bedoelt de - anonieme - schrijver van het stukje wellicht wat anders?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.