training eu starters

— vrijdag 21 augustus 2015, 13:16 | 0 reacties, praat mee

Google moet links naar artikelen over verwijderingsverzoeken verwijderen

Getty

Google moet linkjes naar artikelen over verwijderingsverzoeken verwijderen uit de zoekresultaten. Daar heeft de waakhond voor Britse gegevensbescherming opdracht toe gegeven, dat meldt The Guardian. Laatste wijziging: 27 augustus 2015, 10:22

De zoekgigant had eerder al, in het kader van het ‘Europese recht om te worden vergeten’, links verwijderd naar artikelen die betrekking hadden op een individu die tien jaar jaar geleden een strafbaar feit had gepleegd. Over het verwijderen van de linkjes in de zoekresultaten over die specifieke zaak werd echter weer geschreven en die artikelen werden vervolgens weer geïndexeerd door de zoekmachine van Google.

Google weigert de links naar deze nieuwe artikelen, waarin details van het oorspronkelijke misdrijf en de naam van het individu staan, te verwijderen. Ze zijn volgens de zoekgigant een essentieel onderdeel van een recent nieuwsverhaal en dat is in het algemeen belang. Google kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak van de waakhond.

Er is al veel kritiek geweest op het Europese recht om vergeten te worden. De vrees bestaat dat censuur op de loer ligt en dat bij nieuwsorganisaties de archieffunctie zijn waarde verliest. De BBC publiceerde eind juni dan ook een lijst met daarin alle BBC-links die zijn verwijderd uit de zoekmachine van Google.

Bekijk meer van

Google

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.