— donderdag 25 juni 2020, 12:47 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe Google-dienst aangekondigd als podium voor kwaliteitsjournalistiek

AFP

Google heeft een programma aangekondigd waarbij uitgevers artikelen kunnen aanbieden op een 'new news experience', dat later dit jaar wordt uitgebracht. Naast technieken om die verhalen aantrekkelijk aan te kleden, zegt Google daar - tegen betaling - materiaal te willen aanbieden die bij uitgevers zelf achter een betaalmuur zit.

Zo kunnen uitgevers publiek trekken die zulke inhoud normaal niet zou lezen en nieuwe lezersaantallen aanboren. Hoe dat precies werkt en hoeveel Google voor een-stuk-achter-een-slot neertelt, is niet duidelijk.

De dienst gaat later dit jaar van start met regionale en landelijke publicaties in Australië, Brazilië en Duitsland. Andere landen “volgen snel”, schrijft Brad Bender, bij Google verantwoordelijk voor producten rond nieuws.

Een van de partijen is SPIEGEL Group. Topman Stefan Ottlitz zegt dat het goed is te innoveren rond het aantrekken van nieuwe lezers en dat de samenwerking met Google een interessante manier is om betrouwbaar nieuws over een keur aan Google-diensten onder de aandacht te brengen.

Google zegt dat het coronavirus er ook bij uitgeverijen flink inhakt. Het bedrijf lanceerde in april een apart journalistiek noodfonds en zegt dat ook het nieuwe project past binnen programma’s om kwaliteitsjournalistiek te ondersteunen.

Bekijk meer van

Google

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.