Villamedia is vandaag gesloten. Vacatures worden morgen weer geplaatst.

— donderdag 26 juli 2018, 09:30 | 0 reacties, praat mee

Google Assistant spreekt Nederlands: nieuwsbedrijven haken massaal aan

Een Google Home-speaker is gemaakt om niet op te vallen in een normaal interieur | Google

Deze week lanceert Google Assistant officieel in Nederland: bedrijven en nieuwsorganisaties als RTL en NOS hebben integratie aangekondigd. Assistant is een spraakgestuurde dienst, waarmee je via je telefoon of slimme speaker vragen kunt laten beantwoorden, apparaten in huis kunt bedienen en nieuws kunt laten voorlezen.

Een van de vragen die je kunt stellen is ‘hoe je dag er vandaag uitziet’. Naast een opsomming van de tijd, de verkeerssituatie en eventuele afspraken kan de Assitant het laatste nieuws voor je spelen, via een bulletin (of bulletins) van je favoriete nieuwsorganisaties.

Nu waren dat nog enkel Amerikaanse bronnen, zoals bijvoorbeeld de publieke zender NPR - maar met de komst naar Nederland en het Nederlands hebben onder meer RTL, NOS, NU, Talpa en een keur aan bedrijven (energie, banken) integratie met Google Assistant aangekondigd. Ook bulletins van regionale zenders als Omroep Brabant en Omroep Gelderland kunnen via de Assistant worden opgevraagd.

Gisteren publiceerden we al over de plannen van RTL Nieuws om bulletins naar de slimme speakers te brengen. “Maar we richten ons niet alleen op Google”, zegt adjunct-hoofdredacteur Marc Schreuder: “We kijken ook naar mogelijkheden met andere aanbieders, zoals Amazon. Al geven die nog geen thuis wat de Nederlandse taal betreft.”

Volgens Schreuder is spraakgestuurde interactie de toekomst. “Daar willen daar op tijd bij zijn”, stelt hij.

Ook de NOS ziet een zonnige toekomst voor spraakcommando’s, waarmee snel het laatste radiobulletin is op te vragen. Hoofd Digitale Media Lara Ankersmit ziet met stembesturing en slimme speakers nieuwe mogelijkheden om mensen zonder tussenkomst van een schermpje te kunnen bedienen.

Het Talpa Radio Nieuws is straks ook beschikbaar op slimme speakers en telefoons die met Google Assistant werken. Hoofdredacteur Bart Jan Cune: “Het 538 Nieuws wordt goed gewaardeerd onder jonge luisteraars, die nu onze audio-updates kunnen oproepen wanneer zij maar willen, waar ze ook zijn. Ze worden dan door de nieuwslezers van 538 snel, maar volledig bijgepraat over het laatste wereldnieuws, ontwikkelingen in de showbizz en het weer.”

De slimme speakers kunnen straks dus je favoriete nieuwsdiensten integreren in de ochtendupdate. De opties voor de Nederlandstalige Google Assistant zullen binnen afzienbare tijd beschikbaar komen op Android-telefoons. Slimme speakers zoals de Google Home of Google Home mini zijn officieel nog niet in Nederland te koop. Omdat deze in Duitsland al langer uit is, bestaat er een levendige grijze import.

Aankondigingen en nieuws over de uitrol van Google Assistant in Nederland:
- Hoi, ik ben je Google Assistent, wat kan ik voor je doen? Google Nederland
- Waarom Nederlandse merken meteen aan de slag gaan met Google Assistent Adformatie
- Googles virtuele assistent verstaat nu ook Nederlands NOS
- Stem RTL-fan nu nog belangrijker RTL Nederland
- Essent-klant krijgt via spraakbesturing inzicht in energiezaken Essent
- KLM launches new service for the Google Assistant Asia One

Bekijk meer van

Google Assistant Google

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.