Tegel Beeld en Geluid

— maandag 9 maart 2015, 13:56 | 0 reacties, praat mee

Egypte: Getuigen blijven weg bij rechtbank

EPA/KHALED ELFIQI

Mohammed Fahmy en Baher Mohamed, de twee journalisten van Al-Jazeera die in Egypte terecht staan omdat ze de Moslimbroederschap een spreekplatform zouden hebben gegeven, stellen dat ze in een ongekend juridisch niemandsland zijn terechtgekomen. Tijdens een hoorzitting afgelopen zondag kwamen enkele getuigen voor de tweede keer op rij niet opdagen. De leden van de Egyptische beveiligingsdiensten zouden bij de zitting ondervraagd worden over hun claims tegen de journalisten. “Het is ronduit verbijsterend”, aldus Fahmy (rechts op de foto) in een reactie tegen de ter plekke aanwezige pers. Twee van de afwezige getuigen hebben bij verstek een boete gekregen van 500 Egyptische ponden (zo'n 60 euro). Komen ze een derde keer niet opdagen, dan worden ze gearresteerd. De getuigen – 8 in totaal – hebben bij een eerdere rechtszaak tegen de journalisten al wel verklaringen afgelegd. Aan het eind van die rechtszaak werden de journalisten veroordeeld tot meerdere jaren celstraf. Die uitspraak werd in januari in hoger beroep nietig verklaard. Meer bij The Guardian

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.