Tegel Beeld en Geluid

— woensdag 29 juli 2015, 08:58 | 0 reacties, praat mee

Rechtszaak Fahmy, Mohamed en Greste in eindfase

Khaled Souki / AFP

In Egypte lijkt een langverwachte ontknoping van de slepende rechtszaak tegen journalisten Mohamed Fahmy, Baher Mohamed en Peter Greste nabij. Op 30 juli is er een laatste zitting in de zaak tegen het drietal, die worden beschuldigd van hulp aan een verboden terreurgroep. In december 2013 werden Fahmy, Mohamed en Greste opgepakt.

Ze hadden voor nieuwszender Al Jazeera onder meer leden van de Moslimbroederschap geïnterviewd. Die partij werd door de Egyptische autoriteiten verboden - en de werkzaamheden van de journalisten werd tot propaganda voor een verboden terreurorganisatie gebombardeerd. Fahmy, Mohamed en Greste werd lidmaatschap van de Moslimbroederschap aangewreven en ze zouden opzettelijk valse berichten hebben gecirculeerd.

Wat sinds december 2013 volgde was een warrige en stroperige rechtszaak, waarbij de drie vast zaten onder moeilijke omstandigheden. In februari van dit jaar mocht de Australische Greste Egypte verlaten; enkele maanden later mochten Fahmy en Mohamed het einde van de rechtszaak buiten de gevangenis afwachten.

In de zaak zijn veel punten onbewezen of overdreven, schrijft de Cairo Post. Een groter probleem is het feit dat volgens de Egyptische autoriteiten Al Jazeera al ruim voor december 2013 niet meer beschikte over een geldige licentie. Ook bezat Mohamed Fahmy een kogel - die hij volgens eigen zeggen echter als souvenir uit Libië had meegenomen. Dat kan Fahmy op een zwaardere straf dan zijn collega’s komen te staan.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.