banner festival 23

— dinsdag 7 augustus 2018, 08:47 | 0 reacties, praat mee

Gemeente Oudewater huurt eigen journalist in

UPDATE De gemeente Oudewater gaat een eigen journalist inhuren, meldt Nieuwsuur in een reportage die gaat over de verschraling in de lokale journalistiek. Laatste wijziging: 7 augustus 2018, 15:39

Volgens Wim Knol van De Onafhankelijken, een van de coalitiepartijen in Oudewater, mist er op dit moment een neutraal verslag van de gemeentelijke vergaderingen. “De kranten hebben geen tijd en geen geld om het te verslaan en wij voorzien daar nu in met een verslaggever die we zelf inhuren.”

Volgens Knol is er geen enkel verband met het recente opstappen van verslaggever Otto Beaujon van De IJsselbode. Hij deed tien jaar verslag voor die lokale krant en stapte op uit frustratie. Beaujon kreeg constant commentaar op wat hij schreef. “Ik werd zelfs bij de burgemeester ontboden omdat er klachten waren over de manier waarop ik verslag deed.”

Volgens Beaujon heeft hij altijd eerlijk, maar kritisch verslag gedaan. “Was ik de pain in the ass van de gemeenteraad? Ik denk het wel. Maar ik zat vaak met kromme tenen bij de raadsvergaderingen. Ik zag het theater aan me voorbijtrekken en dacht dan: mijn hemel, waar zijn ze mee bezig.”

Elly van Wijk (VVD-D66) stelt dat het gemeentebestuur al langer dit plan had. “Dit is niet iets van de laatste weken of maanden. In mijn ogen is deze stap niet vreemd. Het helpt juist de burger om meer geïnformeerd te raken, op een feitelijke, objectieve wijze. Bovendien kan een journalist hiernaast nog gewoon verslag doen.”

Toch vreest Mieke van Uden, oud-eindredacteur van De IJsselbode, dat hierdoor de vrije pers verder onder druk komt te staan. “Je moet vrij kunnen zijn in wat je schrijft. Als je op een gegeven moment gedwongen wordt om naar de pijpen van de gemeente te dansen, dan heeft het toch geen enkele zin meer.”

Het is niet de eerste keer dat een gemeente een journalist inhuurt om verslag te doen van raadsvergaderingen en gemeentebeleid. Heerenveen ging Oudewater in 2015 voor, maar die gemeente trok na een klein jaar de stekker uit het project, omdat geen enkele krant de stukken wilde hebben. En ook in Zaanstad is een journalist ingehuurd om verslag te doen van de aftrapbijeenkomst van het ‘gesprek met de stad’ dat het college 150 dagen met de inwoners gaat houden, meldt De Orkaan.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.