PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— donderdag 1 december 2022, 17:18 | 0 reacties, praat mee

Gemeente Almelo kan mensen dwingen bericht op sociale media te wissen

De burgemeester van Almelo kan mensen voortaan opdragen om een bericht op sociale media weg te halen, als ze daarin oproepen tot onrust. Wanneer mensen dat vervolgens niet doen, riskeren ze een dwangsom. Het is niet bekend hoe hoog die is. De Twentse plaats is naar eigen zeggen de eerste Nederlandse gemeente met zo'n regel. Laatste wijziging: 1 december 2022, 17:23

Almelo heeft de maatregelen donderdag naar buiten gebracht. “Online-oproepen via apps, social media of internet kunnen leiden tot fysieke verstoringen van de openbare orde. We moeten daar op voorbereid zijn”, zegt burgemeester Arjen Gerritsen in een verklaring.

Almelo zegt zulke verstoringen al te hebben meegemaakt “tijdens de boerenprotesten afgelopen zomer of tijdens de avondklokrellen in coronatijd”.

Volgens de gemeente kan de burgemeester het bevel onder meer geven als mensen online oproepen om te gaan plunderen of te rellen. De beheerder van een platform zou ook de opdracht kunnen krijgen om een bericht van een gebruiker te verwijderen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.