Geen payroll voor bestaande ANP-freelancers; deel NOS-freelancers mogelijk in dienst

Journalisten die al langere tijd op freelancebasis voor het ANP werken, kunnen dat in 2017 gewoon blijven doen zonder dat ze daarbij hoeven te gaan payrollen. Dat meldt adjunct-hoofdredacteur Johan Groeneveld aan Villamedia. Daarmee laat het persbureau het plan om zelfstandigen alleen nog maar in te huren via een bemiddelaar deels varen.
De hoofdredactie van het ANP kwam woensdag tot zijn besluit na het debat over de wet DBA in de Tweede Kamer van vorige week. De afspraak geldt voor alle zelfstandigen die al voor 1 mei 2016 (de dag waarop de wet DBA van kracht werd) voor het ANP werkten en blijft minstens één jaar van kracht, mits er geen nieuwe wetten en regels van toepassing worden verklaard.
“Bij nieuwe freelancers die als flexibele kracht komen werken gaan we op zoek naar andere (maatwerk-)constructies, zoals payrolling of inhuur via gespecialiseerde uitzendorganisaties”, aldus Groeneveld. “Bij hen volgen we de regels van de wet DBA zoals die nu gelden. Dat wil zeggen dat ingeroosterde redacteuren niet op modelovereenkomsten kunnen werken omdat het gevaar van fictief dienstverband te groot wordt geacht.” De afspraken gelden tot 1 januari 2018, behalve als de politiek voor die tijd al met plannen voor nieuwe wetgeving komt.
Anders dan bij het ANP gaat NOS Nieuws juist mogelijk meer freelancers een cao-contract geven. “Mensen die freelance voor ons werken doen dat heel frequent”, aldus hoofdredacteur Marcel Gelauff. “Een substantieel deel van hen voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid. Voor de functies waarbij dat niet zo is gaan we vacatures openstellen en mensen aannemen. Ook de freelancers die die functies nu uitoefenen komen voor die banen in aanmerking. Er is een grote kans dat die mensen dus gewoon bij ons blijven werken.”
Voortdurende onduidelijkheid
De voortdurende onduidelijkheid over de wet DBA, waarvan de handhaving half november werd uitgesteld tot januari 2018, dwingt media-organisaties na te denken over de manier waarop ze omgaan met zelfstandige journalisten.
“Het lastige is dat er nergens richtlijnen zijn die uitleggen hoe je hier als organisatie het best mee om kan gaan”, stelt Rob Koghee, mede-oprichter van New Skool Media. “Het feit dat de wetgever niet duidelijk is maakt het voor ons heel erg lastig.” Koghee stelt dat zijn bedrijf vooral heeft geprobeerd “niet overspannen te reageren” op de wet DBA. “95 procent van onze freelancers voldoet gewoon aan de eisen van de wet. Bij een paar gevallen zal dat anders liggen. Daar gaan we een oplossing bij zoeken.”
Zowel Groeneveld als Koghee geven te kennen niet blij te zijn met de onduidelijkheid rondom de wet DBA. “Zoals de wet nu is vormgegeven is het bijna onmogelijk om aan compliance te doen”, aldus Groeneveld. “We willen wel aan die wet voldoen, maar omdat niemand weet waar hij aan toe is hebben we geen idee hoe.”
Praat mee