banner festival 23

— woensdag 14 december 2016, 21:48 | 0 reacties, praat mee

Geen payroll voor bestaande ANP-freelancers; deel NOS-freelancers mogelijk in dienst

ANP XTRA / Roos Koole

Journalisten die al langere tijd op freelancebasis voor het ANP werken, kunnen dat in 2017 gewoon blijven doen zonder dat ze daarbij hoeven te gaan payrollen. Dat meldt adjunct-hoofdredacteur Johan Groeneveld aan Villamedia. Daarmee laat het persbureau het plan om zelfstandigen alleen nog maar in te huren via een bemiddelaar deels varen. Laatste wijziging: 15 december 2016, 08:29

De hoofdredactie van het ANP kwam woensdag tot zijn besluit na het debat over de wet DBA in de Tweede Kamer van vorige week. De afspraak geldt voor alle zelfstandigen die al voor 1 mei 2016 (de dag waarop de wet DBA van kracht werd) voor het ANP werkten en blijft minstens één jaar van kracht, mits er geen nieuwe wetten en regels van toepassing worden verklaard.

“Bij nieuwe freelancers die als flexibele kracht komen werken gaan we op zoek naar andere (maatwerk-)constructies, zoals payrolling of inhuur via gespecialiseerde uitzendorganisaties”, aldus Groeneveld. “Bij hen volgen we de regels van de wet DBA zoals die nu gelden. Dat wil zeggen dat ingeroosterde redacteuren niet op modelovereenkomsten kunnen werken omdat het gevaar van fictief dienstverband te groot wordt geacht.” De afspraken gelden tot 1 januari 2018, behalve als de politiek voor die tijd al met plannen voor nieuwe wetgeving komt.

Anders dan bij het ANP gaat NOS Nieuws juist mogelijk meer freelancers een cao-contract geven. “Mensen die freelance voor ons werken doen dat heel frequent”, aldus hoofdredacteur Marcel Gelauff. “Een substantieel deel van hen voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid. Voor de functies waarbij dat niet zo is gaan we vacatures openstellen en mensen aannemen. Ook de freelancers die die functies nu uitoefenen komen voor die banen in aanmerking. Er is een grote kans dat die mensen dus gewoon bij ons blijven werken.”

Voortdurende onduidelijkheid
De voortdurende onduidelijkheid over de wet DBA, waarvan de handhaving half november werd uitgesteld tot januari 2018, dwingt media-organisaties na te denken over de manier waarop ze omgaan met zelfstandige journalisten.

“Het lastige is dat er nergens richtlijnen zijn die uitleggen hoe je hier als organisatie het best mee om kan gaan”, stelt Rob Koghee, mede-oprichter van New Skool Media. “Het feit dat de wetgever niet duidelijk is maakt het voor ons heel erg lastig.” Koghee stelt dat zijn bedrijf vooral heeft geprobeerd “niet overspannen te reageren” op de wet DBA. “95 procent van onze freelancers voldoet gewoon aan de eisen van de wet. Bij een paar gevallen zal dat anders liggen. Daar gaan we een oplossing bij zoeken.”

Zowel Groeneveld als Koghee geven te kennen niet blij te zijn met de onduidelijkheid rondom de wet DBA. “Zoals de wet nu is vormgegeven is het bijna onmogelijk om aan compliance te doen”, aldus Groeneveld. “We willen wel aan die wet voldoen, maar omdat niemand weet waar hij aan toe is hebben we geen idee hoe.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.