persveilig seminar

— donderdag 8 december 2016, 09:24 | 0 reacties, praat mee

Kamer bespreekt wet DBA

© Bart Maat / ANP

UPDATE De Kamer zal vandaag staatssecretaris Eric Wiebes en minister Lodewijk Asscher weer aan de tand voelen over de wet DBA en de bijbehorende modelovereenkomsten. De Kamer wil weten hoe het duo de problemen op de ZZP-markt gaat oplossen. Staatssecretaris Wiebes wilde met de nieuwe wet DBA een eind maken aan verkapte dienstverbanden, maar het zorgde voor nieuwe problemen. Laatste wijziging: 8 december 2016, 13:36

Handhaving van de nieuwe zzp-wet is inmiddels op de lange baan geschoven. Dat betekent dat bedrijven voorlopig geen boete krijgen als ze zich nog niet aan de nieuwe regels houden. Maar uit onderzoek blijkt dat bedrijven huiverig blijven om zzp’ers in te huren. Het aantal zzp’ers dat opdrachten verliest blijft zelfs oplopen stellen Intelligence Group en zzp-expert Pierre Spaninks. Nu krijgen 62.000 zzp’ers geen opdrachten meer, terwijl dat in september nog om ruim 47.000 ging.

De NVJ en NVF hebben naar aanleiding van de wet DBA een Position Paper geschreven. De beroepsverenigingen sluiten zich grotendeels aan bij de conclusies en aanbevelingen van de Commissie Boot. De criteria van de Commissie Boot zorgen ervoor dat enkele kernproblemen op de arbeidsmarkt worden aangepakt. Deze kernproblemen zijn: schijnzelfstandigheid, uitholling van de cao door oneerlijke concurrentie en een ongelijk speelveld waar opdrachtgevers de voorwaarden en tarieven van zelfstandigen dicteren. De NVJ en de NVF hopen dat het debat aanstaande donderdag 8 december in de Tweede Kamer zich beperkt tot de aanpak van de kernproblemen.

Meer bij RTL Z / RTL Nieuws / BNR

 

 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.