basis naar compleet

— woensdag 24 februari 2016, 14:12 | 0 reacties, praat mee

ANP-freelancers vanaf 1 mei alleen nog ingehuurd via payrolling

ANP / Robin van Lonkhuijsen

Freelance journalisten die diensten draaien op de redactie van het ANP worden per 1 mei ingehuurd via een payroll-organisatie. Dat blijkt uit een interne mail, die in handen is van Villamedia. In de mail stelt de directie van het ANP freelancers op de hoogte van de nieuwe werkwijze. “Andere vormen van inhuur, zoals nu op basis van VAR-verklaringen, bestaan vanaf genoemde datum bij het ANP niet meer.” Laatste wijziging: 24 februari 2016, 14:16

Aanleiding voor de verandering is de begin deze maand door de Eerste Kamer aangenomen Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), die de VAR-verklaring vervangt. Die wet stelt dat zelfstandigen en hun opdrachtgevers beiden verantwoordelijk zijn als blijkt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid.

In een telefonische reactie stelt ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen dat de wijziging alleen geldt voor freelancers met wie er sprake is van een gezagsverhouding. “Voor een fotograaf of journalist die af en toe een bijdrage levert gaat dit niet gelden. De payroll-constructie geldt alleen voor vaste freelancers die ingeroosterd worden en op de redactie werken. We werden met deze wetswijziging geconfronteerd en hebben naar de netste manier gezocht om ermee om te gaan.”

Onder zelfstandigen heerst angst dat meer opdrachtgevers in de media eenzelfde pad zullen volgen, nadat eerder ook de NTR aangaf freelancers alleen nog maar in te willen huren via een bemiddelingsbureau. Zelfstandigen die via payrolling worden ingehuurd en daarbuiten niet de vereiste 1225 uur aan hun bedrijf besteden, verliezen daarmee het recht op zelfstandigenaftrek.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.