e learning nvj

— woensdag 24 februari 2016, 14:12 | 0 reacties, praat mee

ANP-freelancers vanaf 1 mei alleen nog ingehuurd via payrolling

ANP / Robin van Lonkhuijsen

Freelance journalisten die diensten draaien op de redactie van het ANP worden per 1 mei ingehuurd via een payroll-organisatie. Dat blijkt uit een interne mail, die in handen is van Villamedia. In de mail stelt de directie van het ANP freelancers op de hoogte van de nieuwe werkwijze. “Andere vormen van inhuur, zoals nu op basis van VAR-verklaringen, bestaan vanaf genoemde datum bij het ANP niet meer.”

Aanleiding voor de verandering is de begin deze maand door de Eerste Kamer aangenomen Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), die de VAR-verklaring vervangt. Die wet stelt dat zelfstandigen en hun opdrachtgevers beiden verantwoordelijk zijn als blijkt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid.

In een telefonische reactie stelt ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen dat de wijziging alleen geldt voor freelancers met wie er sprake is van een gezagsverhouding. “Voor een fotograaf of journalist die af en toe een bijdrage levert gaat dit niet gelden. De payroll-constructie geldt alleen voor vaste freelancers die ingeroosterd worden en op de redactie werken. We werden met deze wetswijziging geconfronteerd en hebben naar de netste manier gezocht om ermee om te gaan.”

Onder zelfstandigen heerst angst dat meer opdrachtgevers in de media eenzelfde pad zullen volgen, nadat eerder ook de NTR aangaf freelancers alleen nog maar in te willen huren via een bemiddelingsbureau. Zelfstandigen die via payrolling worden ingehuurd en daarbuiten niet de vereiste 1225 uur aan hun bedrijf besteden, verliezen daarmee het recht op zelfstandigenaftrek.

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.