— donderdag 16 juli 2015, 12:30 | 0 reacties, praat mee

Geen onderscheid meer tussen telefoon- en internettaps

Bob Mical

De politie bijkt sind begin vorig jaar standaard alle telecommunicatie onderscheppen als er een tap wordt gezet. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen telefoon- en internettaps. Dat meldt Computerworld op basis van een rapportage van Justitie. Laatste wijziging: 16 juli 2015, 12:33

“Sinds de invoering van de nieuwe interceptiestandaard wordt, zowel technisch als procedureel, geen onderscheid meer gemaakt tussen een telefoontap en een internettap. Het onderscheid in de tellingen komt hiermee te vervallen.” Dit geldt dus voor alle 25.181 taps die opsporingsdiensten in 2014 zette bij verdachten en relaties daarvan.

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) is verbolgen. Rejo Zenger vindt het kwalijk dat internettaps nu standaard worden ingezet, aangezien die potentieel veel privacygevoeliger zijn dan telefoontaps. Met het onderscheppen van IP-verkeer wordt namelijk het gedrag van iemand onderschept, zijn hele doen en laten online. Met dus ook veel meer bijvangst.

Plasterk sloot zo’n ‘sleepnet’ vorig jaar maart al niet uit, maar de Eerste kamer stemde einde september 2014 nog in met een motie waarin het kabinet wordt opgeroepen af te zien van plannen om ongericht afluisteren van internetverkeer door inlichtingendiensten AIVD/MIVD mogelijk te maken.

Bekijk meer van

Bits of Freedom

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.