— woensdag 8 april 2009, 08:55 | 5 reacties, praat mee

Geen nieuwe inzichten bij Staten-Generaal

Het debat over staatsteun aan de pers dinsdagavond in de Rode Hoed in Amsterdam heeft niet veel nieuwe inzichten opgeleverd. De meeste voorstellen - het omscholen van journalisten, het verlagen van de BTW, het subsidiëren van e-papers en het reclamevrij maken van de publieke omroep - zijn al eerder genoemd in de discussie over het redden van de (dagblad)journalistiek. De discussies waren er echter niet minder om. Zo verdedigde Mark Koster (CampusTV, dagblad De Pers) het standpunt dat kranten niet nodig zijn. "We zijn hier toch niet om de kranten te redden maar de journalistiek? Volgens Koster besteedt Wegener maar 28 procent van zijn omzet aan nieuwsgaring. "De rest gaat op aan andere zaken. De kranten happen naar adem omdat hun businessmodel niet deugt." Volgens Pieter Broertjes, hoofdredacteur van de Volkskrant is dat "gelul". Hij bestreed dat de kranten naar adem zouden happen. "De Volkskrant heeft vorig jaar 13 miljoen euro winst gemaakt." En ook voor 2009 verwacht Broertjes zwarte cijfers te schrijven, 8 miljoen euro. Meer bij de Nieuwe Reporter en het Reformatorisch Dagblad / Zie ook de voorstellen die zijn gedaan [in .pdf]

Bekijk meer van

Praat mee

5 reacties

Fons Tuinstra, 8 april 2009, 10:17

Broertjes moet blij zijn dat nog iemand zijn falliete boedel veel een schappelijke prijs wil overnemen. Het is het goed recht dat krantenmakers geld van de overheid proberen te krijgen - dat komt in de beste kringen voor. Maar ik zie niet in hoe staatssteun aan platforms die hun langste tijd hebben gehad een bijdrage levert aan de journalistiek. Lijkt me iets voor monumentenzorg.

Jasper Mulder, 8 april 2009, 10:46

Broertjes is een windvaan. Correspondenten, freelancers en medewerkers met een tijdelijk contract worden de wacht aangezegd. ‘We moeten overwinteren’. ‘De herberg is vol’, zei hij in een reactie. Gelul.De krant blijkt nu zwarte cijfers te schrijven en 13 miljoen winst te maken. Waar gaat dat geld naar toe? Niet naar de journalistiek blijkbaar.

Esther Prade, 8 april 2009, 15:07

@ 2 at 10.46

Misschien is er binnenkort ook geen plaats meer in de herberg voor de heer Pieter Broertjes.

Jan, 8 april 2009, 16:39

Geen nieuws en toch een stukkie tikken, was de baas van deze site aan het slapen?

denhaag24@gmail.com, 8 april 2009, 20:58

13 miljoen voor de VK, een lachertje en een jaar laar later zelfs de helft. Gelukkig komen de Belgen die met alle respect, begrip, geloof en wat ook meer de helft van het budget zullen weghalen. Hetgeen ook heel goed kan. Zelfs Broertjes is al correspondenten aan het ontslaan in verweggiestan. Volgende stap zijn de 10 mensen die ANP overschrijven, immers waarom niet gelijk plaatsen en zo ken ik er nog een paar die 50% reductie geven, oops 45% omdat broertjes al begonnen is

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.