— maandag 25 maart 2013, 09:23 | 0 reacties, praat mee

Europese raadplegingen over media

Eurocommissaris Neelie Kroes is twee openbare raadplegingen gestart over mediavrijheid, mediapluralisme en onafhankelijkheid van mediatoezichthouders. Burgers, organisaties en overheden kunnen hun mening geven over het rapport 'A free and pluralistic media to sustain European democracy’ dat een groep experts onder leiding van de Letse oud-presidente Vike-Freiberga voor Kroes schreef. Er kwam van diverse kanten kritiek. Zo zag minister Dekker niets in het plan om toezichthouders boetes op te laten leggen aan journalisten of iemand zijn journalistieke status te ontnemen. Laatste wijziging: 25 maart 2013, 12:10

De deadline van de eerste raadpleging met betreking tot mediavrijheid en pluralisme loopt tot 14 juni. De Commissie zal aan de hand van de uitkomst bepalen of er een breed draagvlak is voor regelgeving op EU- of nationaal niveau op gebieden die onder de EU-verdragen vallen.

De tweede raadpleging betreft een specifieke aanbeveling van de groep deskundigen die behelst dat de regulerende organen voor de audiovisuele media onafhankelijk moeten zijn. De audiovisuele media vallen al onder EU-wetgeving. De centrale vraag is of de onafhankelijkheid van deze organen beter kan worden gewaarborgd als artikel 30 van de Richtlijn audiovisuele mediadiensten (AVMS-richtlijn) wordt herzien. Ook hier is 14 juni de laatste dag dat er gereageerd kan worden.

Bekijk meer van

Europa

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.